Bezorgde student

Vijf handige examentips

De examens zijn volop bezig. We hopen dat alles vlot verloopt, maar het kan dat sommige examens wat minder gingen. Je hebt alleen invloed op je toekomst, laat de moed dus niet zakken, maar blijf gefocust en positief!
Hierbij vijf essentiële en handige studietips die je kunnen helpen.

1: Planning

Een goede houvast bij het studeren is je planning. Je maakt best een weekplanning waarbij je elke dag concreet plant wat je zal doen. Hiervoor baseer je je op jouw examenplanning. Op die manier verlies je geen tijd op het moment dat je begint te studeren: je kijkt op je planning, neemt je materiaal er bij en je kan starten.

2: Studeer actief

Door je cursus een aantal keer te lezen zal je er zeker een deel van onthouden. Wat een veel beter idee is, is om er actief mee aan de slag te gaan. Probeer bijvoorbeeld na het lezen even op te zeggen wat je net hebt gelezen, of leg in eigen woorden uit aan iemand waarover je leert. Ook schrijven is een heel goeie manier om je leerstof actief te verwerken.

3: Pauze

Niemand kan uren aan een stuk studeren of werken, of toch niet productief. Heel cliché, maar daarom niet minder waar: neem af en toe pauze! Ga even naar buiten, maak een kleine wandeling, doe een babbeltje met een huisgenoot, etc. Je zal frisser terug achter je bureau zitten.  

4: De omstandigheden

Creëer voor jezelf de ideale omstandigheden om te studeren. Wat bedoelen we daarmee? Weet bijvoorbeeld op welk moment van de dag je het meest productief bent en speel daarop in. Is dat ’s ochtends? Probeer dan niet tot diep in de nacht te studeren, maar sta op tijd op om te beginnen en ga op tijd slapen. Test daarnaast even uit waar je best zit om te studeren, is dat op je kamer, in de keuken, bij je grootouders…?

5: Focus

Om afleiding te vermijden tijdens het studeren raden we aan om je smartphone niet bij je te houden. Experts raden zelfs aan om je smartphone op vliegtuigstand te zetten én in een andere ruimte te leggen. Onderzoek toonde immers aan dat studenten wiens smartphone niet in hun gezichtsveld lag tijdens het studeren betere examenresultaten behaalden!
Ben je iemand die graag naar muziek luistert tijdens het studeren? Dan is instrumentale muziek beter, dan muziek met zang. Het is ook beter om te luisteren naar muziek die je kent dan naar nieuwe muziek. Bij nieuwe muziek wil je onbewust ‘het nieuwe’ gaan ontdekken waardoor er minder focus is op je cursus.

GO GO GO!! Nog heel veel succes met de laatste loodjes!!

Tijdens je studies is een goede studiemethode van groot belang. Kan je wel wat tips en know how gebruiken? Hier vind je meer info terug over onze training leren leren.


Auteur: Wenke Noppe Rebus Coach Kortrijk/Gent
Bron: “Wáár je smartphone ligt, beïnvloedt je cijfer” HLN 24/05/2023 – Thomas Rosseel