Rebus studiebegeleiding

Toelatingsexamen arts 2023: Wordt het startquotum voor arts verhoogd tot 1600 studenten?

De toelatingsproef voor artsen, tandartsen en dierenartsen in spé staat voor de deur. Op respectievelijk 4, 5 en 6 juli leggen zij het toelatingsexamen af. Enkel bij een gunstige rangschikking mogen ze starten aan de studie van hun keuze. Voor de toekomstige artsen zou het examen wel eens een belangrijke wending kunnen krijgen. In de wandelgangen van de examencommissie is er sprake dat het startquotum voor arts aanzienlijk wordt verhoogd.

Het startquotum voor arts zou dit jaar nog opgetrokken worden naar 1600 studenten. Het startquotum voor 2023 lag al hoger dan de voorbije jaren, namelijk op 1424 studenten die mogen starten aan de studie geneeskunde na gunstige rangschikking op het toelatingsexamen.

Het is de federale regering die het quotum aan de Vlaamse regering oplegt. Met het federale quotum wordt het aantal studenten bedoeld die na hun basisopleiding geneeskunde mogen specialiseren. De Vlaamse regering vraagt nu om 1244 artsen in 2029 te laten starten aan de vervolgopleidingen, met als gevolg dat het startquotum voor 2023 verhoogd zou worden naar 1600.

Op dit moment wordt de ontwerpregelgeving voor de aanpassing van het quotum voorbereid. De federale regering dient de verhoging van het quotum nog goed te keuren en daarna de Vlaamse regering de verhoging van het startquotum. Wordt dus vervolgd…
UPDATE: Op 16 juni 2023 heeft de Vlaamse regering de verhoging van het startquotum voor geneeskunde goedgekeurd, er mogen dus 1600 studenten starten aan de studie geneeskunde!
Let wel, de startquota voor tandarts (218) en dierenarts (240) blijven gelijk!

Voor de Rebus studenten, die tot in de puntjes zijn voorbereid, biedt deze mogelijke verhoging een extra voordeel op gunstige rangschikking.

Wil je meer weten over onze voorbereiding op het toelatingsexamen? Lees er hier alles over.

Aan alle studenten, hou de moed erin en heel veel succes!!

Celine Maertens: Verantwoordelijke Rebus Kortrijk/Gent
Bron: https://toelatingsexamensvlaanderen.be/intentie-tot-verhoging-van-het-startquotum-voor-arts