Het Rebus-account van studenten

 • Instellen van het account

  Bij de eerste keer inloggen in jouw Rebus-account, zal je een aantal zaken moeten instellen. Lees er hier meer over.

 • Tweestapsverificatie

  Jouw Rebus-account heeft een tweestapsverificatie nodig. Lees er hier meer over.

 • Afspraken

  Via je account kun je deelnemen aan afspraken en lessen. Lees er hier meer over.

 • De hiatentest

  De hiatentest helpt ons in te schatten wat de huidige situatie is en hoe we je het beste verder begeleiden. Lees er hier meer over.

 • Het adviesgesprek

  We bespreken de hiatentest en de studiehistoriek met student en ouder(s) om het ideale traject uit te stippelen. Lees er hier meer over.

 • Verdere informatie over het Rebus-account

  Binnen je Rebus-account zijn nog enkele interessante apps. Lees er hier meer over.

 • Incognito modus

  Problemen met inloggen of verschillende accounts? Lees er hier meer over.
Instellen van het Rebus-account

Probeer dit zeker een dag op voorhand uit. Het kost je slechts tien minuutjes en zo kunnen we je tijdig helpen bij moeilijkheden.

Het Rebus-account werkt via Microsoft365.

 • Indien op jouw PC meerdere gebruikers Microsoft Office gebruiken, kun je incognito/in-private modus gebruiken om geen problemen met het wisselen van accounts te krijgen. Hoe dit werkt, kun je in het hoofdstuk "Incognito modus" lezen.
 • Log in met gebruikersnaam voornaam.achternaam@rebus.be. Het wachtwoord werd naar het privéadres van de student gestuurd.
 • Bij de eerste keer dat je inlogt, zal je je wachtwoord moeten wijzigen. Er is een sterk wachtwoord vereist. D.w.z. dat jouw gekozen wachtwoord 8 tot 256 tekens moet zijn en ten minste drie van de volgende combinaties moet bevatten: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
 • Vanaf 1 maart 2023 is tweestapsverificatie verplicht voor je Rebus-account. Je moet dit bij de eerste keer inloggen instellen. Meer informatie hierover kan je vinden in het hoofdstukje "Tweestapsverificatie"
 • Zodra dit ingesteld is, zal je terechtkomen op het hoofdscherm van Microsoft365. Via de 9 blokjes linksboven in beeld kan je naar apps navigeren.
 • Stel de tijdzone en taal correct in. Als dit niet gebeurt, zullen afspraken op een verkeerd uur in de agenda komen. Rechtsboven van je scherm is er een pop-up die hier om vraagt.
 • Indien je de pop-up niet ziet, kan je op de Outlook-app klikken. Daar kan je ook de tijdzone instellen.
 • Ook de taalinstellingen kan je hier aanpassen (Eng/NL/…).
Terug naar boven

Tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is een extra beveiliging waarmee je je Rebus-account beter beschermt.

Vanaf 1 maart 2023 is tweestapsverificatie op een Rebus-account verplicht.

De verificatie kan op verschillende manieren werken, bijvoorbeeld via een sms'je of een geautomatiseerd telefoongesprek, maar wij zouden aanraden om hier een authenticator app voor te gebruiken.

Authenticeren kan uiteraard via de Microsoft Authenticator, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld de app van Google hiervoor te gebruiken.
Hieronder een korte uitleg hoe je tweestapsverificatie via de Microsoft Authenticator instelt.

Na het instellen van het wachtwoord op je Rebus-account, zal je de melding "Meer informatie vereist" krijgen. Hierna ga je de "Aanvullende beveiligingsverificatie" kunnen instellen.

Zoals hierboven reeds vermeld, raden wij aan om de mobiele app te kiezen.

Als je nog geen authenticator op je telefoon hebt staan, download je deze uit de Play Store of de Apple Store.

In de authenticator druk je op de "+". Je kiest om een werk- of school account wil toevoegen, en je scant de QR-code die op je beeldscherm te zien is.

Vanaf dit moment is de tweestapsverificatie in orde.

Terug naar boven

Het vinden van jouw afspraken in je account

Ga naar de Agenda-app. In deze app vind je al jouw invites terug, zoals voor de hiatentest, het adviesgesprek, maar ook voor individuele- en groepslessen.

Dubbelklik op een afspraak en klik op Deelnemen aan Teams-vergadering om naar jouw afspraak te gaan.

Controleer voor aanvang van een afspraak of je webcam, audio, microfoon allemaal goed werken. Probeer 10 minuten eerder online te komen, zodat je dit zeker nog even kan testen. Uiteraard is het aangeraden om deze afspraken in een stille ruimte te volgen.

Terug naar boven

De hiatentest

De hiatentest is ontworpen om erachter te komen wat jouw basisniveau is en wat de voornaamste hiaten/tekorten zijn in de te kennen leerstof. We willen dus weten waar je op dit moment staat en kijken wat er nodig is om je op het gewenste niveau te brengen.

Deze test bestaat uit 5 verschillende online formulieren: basisvaardigheden, wiskunde, fysica, scheikunde en biologie.  Van elk onderwerp krijg je 15 multiple-choice vragen. De hiatentest gaat over parate kennis, je hoeft hier dus niet voor te studeren. Je hebt enkel toegang tot deze formulieren als je ingelogd bent met jouw Rebus-account.

Afspraken voor de hiatentest:

 • Gelieve altijd je camera aan te zetten en je microfoon te dempen. Indien je vragen hebt, kan je deze stellen via de chat (of kort via de microfoon).
 • Voor de volledige test (alle 5 onderwerpen samen) krijg je 4 uur de tijd. De formulieren zullen enkel binnen de aangewezen tijdspanne beschikbaar zijn.
 • Je mag geen rekenmachine gebruiken, enkel kladpapier en de formularia voor fysica en scheikunde.
 • Je kan switchen tussen de verschillende formulieren. Indien je met alle vakken klaar bent, moet je de formulieren verzenden en de meeting verlaten. We zien je terug op het adviesgesprek.
  • Het kan goed zijn dat je het antwoord niet weet op sommige vragen of dat je de vraag wel herkent, maar niet verder kan. Geen paniek, er is nog tijd! Probeer zo weinig mogelijk te gokken, indien je het antwoord niet weet, kies je voor "ik wens niet te antwoorden".  Op die manier zien we duidelijk waar je hiaten zitten. Laat liefst ook geen vragen open, want dan weten we niet of dit om een onoplettendheid gaat of dat je het antwoord niet weet.
  Terug naar boven

  Het adviesgesprek

  Het adviesgesprek is een afspraak met de student en (één van) de ouders. Tijdens dit gesprek  bespreken we de hiatentest en de studiehistoriek. We leggen uit wat Rebus allemaal aanbiedt en stippelen in onderling overleg het ideale traject uit.

  We streven er naar om iedereen zo snel mogelijk een advies op maat te geven. We hanteren dan ook een strikte planning voor deze adviesgesprekken.

  Het adviesgesprek zal, net als de hiatentest, in de agenda van het Rebus-account van de student komen te staan.
  Zet voor het adviesgesprek zowel de webcam als de microfoon aan.

  De afspraken die tijdens het adviesgesprek worden gemaakt, worden nadien doorgemaild.

  Terug naar boven

  Verdere informatie over het Rebus-account

  Zoals al eerder vermeld krijg je van ons voor de duur van jouw begeleiding een Microsoft365-account. Via dit platform heb je een aantal voordelen.

  Om te beginnen kan je kosteloos Microsoft Office (Outlook, Word, Excel, etc.) installeren op 5 toestellen.

  Binnen jouw account heb je ook een aantal interessante online-apps. Als je een app niet direct kan vinden, kan je onder “Alle apps”, in het menu onder de negen blokjes, kijken.

  Outlook

  Uiteraard is Outlook gewoon jouw mailbox. Je zal hier lesuitnodigingen en andere informatie ontvangen. In principe zal de communicatie van ons naar jouw Rebus-adres verlopen. Binnen de outlook-app zit ook de agenda.  Onze lesgevers zullen jou steeds uitnodigen voor individuele- en/of groepslessen. Deze uitnodigingen komen aan in jouw mailbox en zodra je deze accepteert, komen ze ook in jouw agenda te staan. In je agenda kan je dus precies zien welke afspraken je hebt staan. In de afspraak kan je vaak ook nuttige informatie vinden over voorbereidingen van de lessen of andere zaken.

  Teams

  Deze app is voor communicatie binnen groepen. Je kan dit vergelijken met een digitaal leslokaal. Je kan best de Teams-app installeren op je desktop, laptop, telefoon en/of tablet, zodat je de les in optimale omstandigheden kan volgen en ook direct notificaties krijgt als onze lesgevers iets posten. Al onze online-lessen lopen via Microsoft Teams.

  OneDrive

  Je krijgt via je Rebus-account ook 1TB cloud-opslag via de OneDrive app. Hier kan je bestanden opslaan en delen met lesgevers of medestudenten.

  Terug naar boven

  Incognito modus

  Indien je (bijvoorbeeld voor school of werk) meerdere Microsoft365 accounts hebt, zal je soms problemen hebben met het wisselen tussen verschillende accounts. Dit kan je voorkomen door in de  browser naar incognito modus te gaan en daar in te loggen.

  Als je incognito aan het browsen bent, worden browsegeschiedenis, cookies en sitegegevens of op formulieren opgegeven informatie niet opgeslagen.

  Incognito modus werkt bij verschillende browsers een beetje anders. Hoe je in de incognito modus geraakt met jouw browser zie je hieronder.

  Image

  Google Chrome

  • Open de browser
  • Klik rechtsboven op de drie verticale puntjes
  • Klik op New Incognito window/Nieuw incognitovenster
  Image

  Microsoft Edge

  • Open de browser
  • Klik rechtsboven op de drie horizontale puntjes
  • Klik op New InPrivate window/Nieuw InPrivatevenster
  Image

  Apple Safari

  • Open de browser
  • Klik op File/Archief
  • Kies in het menu New Private Window/Nieuw privévenster
  Image

  Mozilla Firefox

  • Open de browser
  • Klik rechtsboven op de drie horizontale streepjes
  • Klik op New Private Window/Nieuw privévenster
  Terug naar boven