Sfeerbeeld rebus

Help… mijn kind heeft examens!

Beste ouders van studerende kinderen, deze blog is er eentje voor jullie! Nu de examens van start gaan, voelen velen onder jullie waarschijnlijk de spanning stijgen. Zorgen de blok- en examenperiode voor de nodige stress thuis? Lopen niet alleen de studenten, maar ook jullie, ouders, op de tippen van de tenen? Lees zeker verder, we zetten graag op een rijtje hoe je hier als ouder best mee kan omgaan.

Zorg voor structuur

Een eerste, heel belangrijke tip, is structuur. Als ouder ben je in de positie om je hardwerkende student thuis de nodige structuur te bieden tijdens de blok- en examenperiode. Denk maar aan (samen) eten op vaste tijdstippen. Daarnaast kan je je student helpen om op tijd te gaan slapen, maar ook om op tijd op te staan en te beginnen met studeren. Stimuleer je kind hierbij om te ontdekken welk ritme voor zichzelf het best werkt: is hij/zij een vroege vogel die voor de middag al bergen werk kan verzetten? Of slaapt hij/zij beter uit om ’s avonds nog een heel eind door te werken? Eens je kind dit weet van zichzelf, kunnen jullie hier samen rekening mee houden.
Zorg ook dat je op de hoogte bent. Hang het examenrooster op, zodat het voor iedereen thuis duidelijk is wanneer de examens gepland zijn.

Verwen je student

Heel cliché, maar zoals de meeste clichés ook heel erg effectief: ouders, verwen jullie studerende kinderen! Iedereen wordt graag in de watten gelegd, zeker tijdens een lastige periode (zoals een examenperiode!). Verwen jullie studenten met iets lekkers, hun lievelingsgerecht of snoep, chocolade,… wat ze maar leuk vinden. Let er daarbij wel op dat je ook voldoende gezonde en evenwichtige voeding voorziet, die ze nodig hebben om goed te studeren.

Wees betrokken en bereikbaar

Wanneer jouw student nood heeft aan een pauze, zorg dat je ‘bereikbaar’ bent! Is het voor een babbeltje, een wandeling of een uitstapje, maakt niet uit. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij/zij onvoorwaardelijk bij jou terecht kan, voor ontspanning, maar ook wanneer het moeilijk gaat!

Rust en positiviteit gevraagd

De examenperiode is een stresserende tijd voor je kind. Let er dus op dat je hier, al is het onbedoeld, geen schepje bovenop doet. Creëer thuis een rustige studieomgeving, waar je kind zich enkel hoeft te focussen op de examens.

Wanneer je student thuiskomt na een examen, mag je zeker vragen hoe het geweest is. MAAR, heel belangrijk: blijf niet te lang doorvragen. Was het positief, zoveel te beter. Is je student niet overtuigd, of valt zelfs het woord ‘ramp’, blijf niet te lang stilstaan bij dat examen.
Stuur zeker ook een aanmoedigingsberichtje VOOR een examen!

Merk je daarnaast op een bepaald moment dat het lastig wordt? Motiveer je kind:

‘Je kan het!’

‘Even doorbijten, er komt een einde aan!’

‘Neem even pauze, zodat je daarna terug kan knallen!’

De gouden tip, de rode draad, het wondermiddeltje…

Elke student is anders! (Her)ken je eigen kind en zijn/haar noden en wensen! Sommigen worden graag met rust gelaten, terwijl andere studenten graag veel aandacht krijgen, af en toe verwend worden en vertellen over hun examens. Als je zelf niet kan opmaken onder welke categorie je kind valt, bespreek dit dan, wees hier open over. Kortom, LUISTER naar je hard studerende kind.

Zoals ik eerder al aangaf, aan alle examenperiodes komt een einde! Beste ouders, met deze tips in gedachten kunnen jullie niks meer fout doen. Hou het hoofd koel en maak er samen het beste van. We wensen jullie en ook jullie studenten thuis enorm veel succes!