studenten leggen toelatingsexamen uitgesteld af

Nieuwe informatie toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts

Het toelatingsexamen arts gaat zoals elk jaar in 2024 door op de eerste dinsdag van juli, op 2 juli, tandarts op woensdag 3 juli en dierenarts op donderdag 4 juli. Inschrijven voor het ingangsexamen arts, tandarts en dierenarts kan vanaf 1 maart tot en met 15 mei. Je zal je resultaat kunnen raadplegen vanaf 15 juli 2024.

Het leerstofoverzicht is bekend, er zijn geen wijzigingen t.o.v. de te kennen leerstof van vorig jaar.
Het examen bestaat uit 2 delen: KIW (Kennis in de Wetenschappen) in de voormiddag en de GC (Generieke Competenties) in de namiddag. Je moet sowieso voor beide onderdelen geslaagd zijn, dan word je opgenomen in de rangschikking en geordend volgens je totaalscore.

Voor alle drie de examens geldt immers het principe ‘numerus fixus’. Enkel studenten die gunstig gerangschikt zijn mogen starten aan de studie van hun keuze. De numerus fixus is er om het aantal artsen, tandartsen en dierenartsen die afstuderen te beperken.

Net zoals vorig jaar ligt het startquotum (het aantal studenten dat mag starten aan de opleiding) voor geneeskunde aanzienlijk hoger dan de voorbije jaren, namelijk op 1723. Men wil zo het tekort aan artsen in Vlaanderen versneld inhalen. Voor tandarts bedraagt het quotum 252 en 240 studenten mogen starten aan de studie diergeneeskunde.

Als je wil kan je deelnemen aan meerdere examens. Hiervoor moet je wel bij je inschrijving aanduiden welke richting je voorkeur heeft. Want je kan maar voor één examen gunstig gerangschikt worden. Deze keuze is bindend en kan je wijzigen t.e.m. 30 juni 2024.

Het toelatingsexamen is een vergelijkend examen, je moet er dus heel goed voorbereid naar toe! Door onze jarenlange ervaring ben je bij Rebus aan het juiste adres om je hierbij te laten ondersteunen. Lees hier alles over professionele en doelgerichte aanpak.

Aan alle studenten die deelnemen aan het toelatingsexamen 2024: veel succes en goede moed!

Celine Maertens: Verantwoordelijke Rebus Kortrijk/Gent