Toelatingsexamen arts of tandarts voor Nederlandse studenten

Toelatingsproef geneeskunde
Wil je graag geneeskunde of tandheelkunde studeren in Vlaanderen? Dan moet je eerst slagen voor de ingangsproef. Belangrijk om te weten is dat de leerstof in Vlaanderen een stuk theoretischer is dan in Nederland. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op de toelatingsproef.

Waarom geneeskunde of tandheelkunde studeren in Vlaanderen?

Geneeskunde studeren in Vlaanderen is populair bij Nederlandse studenten, omdat het systeem van decentrale selectie er niet bestaat. Net als in Nederland is er door de grote interesse voor de opleiding sprake van een numerus fixus. Om gunstig gerangschikt te worden voor een opleiding moet je eerst slagen voor het Vlaamse toelatingsexamen.

Verhoog je kansen door je te laten begeleiden door Rebus. Zo ben je goed voorbereid op de eventuele verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse aanpak.

Nog een reden om de studie geneeskunde of tandheelkunde in Vlaanderen aan te vatten is dat studeren in Vlaanderen veel goedkoper is dan in Nederland. Je studiefinanciering mag je trouwens ook meenemen naar het buitenland.

Hoe kan Rebus je helpen?

De Vlaamse toelatingsproef voor arts gaat normaal gezien altijd door op de eerste dinsdag van juli, in 2024 is dat op 2 juli, voor tandarts dan op woensdag 3 juli. Een doorgedreven en professionele studiebegeleiding helpt je bij het slagen voor het ingangsexamen. Onze leerkrachten kennen de kneepjes van het vak en spelen specifiek in op de verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse studievereisten.

Daarom rangschikten de voorbije jaren telkens meer dan 70% van onze studenten. In 2023 rangschikten zelfs 89,3% van onze studenten. Traditioneel ligt het percentage geslaagde Nederlanders een stuk lager. Laat je begeleiden door Rebus, kom niet voor verrassingen te staan en verhoog je slaagkansen!

NIEUW: Schakeljaar wiskunde - wetenschappen
Wil je deelnemen aan het toelatingsexamen, maar heb je onvoldoende basis voor wiskunde en wetenschappen? We zijn enorm verheugd om vanaf het schooljaar 2023-2024 een intensief dagprogramma aan te bieden dat specifiek ontworpen is voor afgestudeerden van de humaniora die een hogere wetenschappelijke studie willen aanvatten of willen deelnemen aan het toelatingsexamen maar onvoldoende basis hebben voor wiskunde en wetenschappen. Lees er hier alles over.

Persoonlijke studiebegeleiding op maat

Aanpak gebaseerd op meer dan 25 jaar ervaring
Bij Rebus Studiebegeleiding ben je zeker van een bewezen aanpak: resultaten gebaseerd op traditie. We helpen studenten sinds 1997 slagen voor het ingangsexamen en hebben dankzij die meer dan 25 jaar ervaring een zeer specifieke, professionele en doeltreffende aanpak ontwikkeld.

Persoonlijke begeleiding voor alle onderdelen van het examen
Onze begeleiding helpt je bij alle onderdelen van het toelatingsexamen, gefocust op wat jij specifiek nodig hebt. Wij volgen alle veranderingen en wijzigingen in vraagstelling op de voet op.

Onze aanpak: eerst de kennistest
De voorbereiding voor het ingangsexamen start bij Rebus met een ‘hiatentest’. Daarbij checken we je kennis van de leerstof en vissen we samen uit waar de gaten of de hiaten zich bevinden. Op die manier kunnen we je planning en programma persoonlijk opstellen om efficiënt te studeren.

De kennistest is opgebouwd uit de te kennen leerstof, met extra aandacht voor de belangrijkste onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de toelatingsexamens van de laatste 5 jaar.

Daarna het persoonlijk traject voor KIW (Kennis In Wetenschappen)
Na de kennistest bespreken we je resultaten en stellen we een persoonlijk en optimaal traject op. Bijzonder aan de Rebus aanpak is de combinatie van zelfstudie, individuele begeleiding en/of groepslessen, afhankelijk van wat je nodig hebt. Enkel door dit persoonlijk traject en de gecombineerde leervormen kun je je grondig en volledig voorbereiden. Wij zorgen voor het beste cursusmateriaal, inclusief aangepaste oefeningen en vragen uit eerdere examens.

Data van de groepslessen:
Alle lessen worden opgenomen en kunnen herbekeken worden. Als je bepaalde lessen hebt gemist of je kan een les niet bijwonen, er zullen van alle lessen opnames beschikbaar zijn.

De planning voor 2023-2024 wordt momenteel uitgewerkt. De groepslessen starten vanaf het eerste weekend van oktober 2023. Er zijn verschillende reeksen op zaterdag, zondag en/of op woensdagnamiddag. De reeksen worden strikt beperkt tot maximum 25 personen.

Wiskunde: 5 lesdagen - 6 uur per dag: 30 uur in totaal
Fysica: 6 lesdagen - 6 uur per dag: 36 uur in totaal
Scheikunde: 5 lesdagen aan 6 uur per dag: 30 uur in totaal
Biologie: 4 lesdagen aan 6 uur per dag: 24 uur in totaal

 

Een beeld van hoe je voorbereidingstraject er bij Rebus uitziet, zie je in het onderstaande filmpje.

Specifieke begeleiding voor het GC-gedeelte (Generieke Competenties)
Het GC-gedeelte van het toelatingsexamen test je skills om snel informatie te verwerven en te verwerken. Om dat te checken krijg je op het ingangsexamen stilleesteksten (VAARDIG) voor je neus en moet je een communicatieproef (CLEAR) afwerken. Bij Rebus bereiden we je hier op voor door oefeningen te maken, veel achtergrondinfo te delen en casussen te bespreken. Elke arts of tandarts in spe krijgt persoonlijke feedback mét de juiste informatie voor zijn of haar traject.

Simulatietest voor KIW (kennis in de wetenschappen) en GC (Generieke Competenties)
Nadat alle lessen afgerond zijn organiseren we een nieuwe test voor zowel het KIW-gedeelte als voor het GC-gedeelte. Deze test wordt afgelegd in dezelfde examenomstandigheden als op het toelatingsexamen. Na deze test weet je als student heel goed waar je voornaamste prioriteiten moeten liggen in de laatste rechte lijn naar het ingangsexamen.

Sessie Examenstrategie en stressbeheersing
Bij Rebus focussen we gedurende het volledige traject op de multiple-choice strategie. Tijdens deze sessie kort voor het toelatingsexamen geven we nog eens de belangrijkste tips mee.
De stress onder controle weten te houden op het toelatingsexamen is van groot belang. We reiken de studenten tools aan hoe ze de rust en kalmte kunnen bewaren.

Rebus Summerschool
Rebus organiseert elk jaar vanaf midden augustus een summerschool voor studenten die zich willen voorbereiden op het toelatingsexamen arts of tandarts. Tijdens deze zomercursus behandelen we in verschillende modules basisbegrippen en leerstof uit het 3e, 4e en 5e middelbaar. Lees er hier alles over.

Slaag met brio voor je toelatingsexamen

Praktisch
Ben je 100% gemotiveerd voor een carrière als arts of tandarts, wil je met de allerbeste coaches werken in de aanloop naar je toelatingsproef? Neem contact met ons op of vul het formulier bovenaan deze pagina in. Tot binnenkort bij Rebus!

Meer info op onze blog, lees ook wat te doen indien je niet slaagde in 2022
Het toelatingsexamen heeft de afgelopen jaren een aantal belangrijke wijzigingen ondergaan. Om jullie op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes, gebruiken we onze blog. Hier vind je ook extra info over de voorbereiding voor 2023 en wat te doen indien je niet slaagde voor het ingangsexamen arts/tandarts.

> Blog Niet gerangschikt voor het toelatingsexamen 2022, wat nu?
> Blog Toelatingsexamen 2022: wat is er veranderd?
> Blog Slagen voor de toelatingsproef geneeskunde 2022 doe je zo!
> Blog Dankbrief van een student
> Blog De impact van COVID-19, het uitstel en de hervormingen
> Blog Toelatingsexamen 2020 geneeskunde uitgesteld: wat nu?
> Blog Waarom is het toelatingsexamen zo moeilijk?

Meer informatie over het toelatingsexamen dierenarts
Meer informatie over onze begeleiding voor het toelatingsexamen dierenarts vind je hier.

Rebus in de pers

Aanmelden voor deze cursus?


Vul het inschrijfformulier in en wij helpen je verder!


    Waar wil je dit volgen?

    Vraag en antwoord


    Onze begeleiding voor het toelatingsexamen gebeurt via de TAT academy Leuven of Kortrijk en kan zowel op individuele basis als in groep worden gevolgd. Dit wordt vastgelegd tijdens het adviesgesprek met ouder(s) en student. Op die manier kunnen we optimaal inspelen op jouw specifieke situatie en beantwoorden wij jouw concrete noden en vragen.

    Getuigenissen


    This page is having a slideshow that uses Javascript. Your browser either doesn't support Javascript or you have it turned off. To see this page as it is meant to appear please use a Javascript enabled browser.