Bezorgde student

Waarom is het toelatingsexamen zo moeilijk?

Eind augustus was het weer zover, de resultaten van het toelatingsexamen werden bekend gemaakt. Resultaat: 14,1% is geslaagd. Een laag percentage. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom slagen zo weinig studenten?

Grote hoeveelheid leerstof

Het toelatingsexamen arts en tandarts bestaat uit twee delen: kennis in wetenschappen of KIW, wiskunde, fysica, scheikunde en biologie, en informatieverwerking of IVV, dat bestaat uit stilleesteksten en een communicatieproef. Het KIW-gedeelte bevat leerstof uit vier studiejaren voor wiskunde, fysica en scheikunde. Voor biologie uit twee studiejaren. In totaal dus 42 trimesters leerstof in één examen, dat bovendien multiple choice is met negatieve giscorrectie (punten worden afgetrokken bij foutief antwoord) en onder tijdsdruk (4 uur voor 60 vragen).

Multiple choice vragen

Slecht nieuws voor de “oh, maar multiple choice is toch makkelijker”-studenten. Multiple choice betekent dat je de leerstof nog beter moet kennen dan voor een examen met open vragen. Door de vraagstelling en de antwoord keuzemogelijkheden slaat de twijfel toe: geen goede raadgever. Meisjes zouden trouwens volgens een studie aan de VUB benadeeld zijn met multiple choice, omdat ze minder snel durven gokken dan jongens.

Tijdsdruk en geen rekenmachine

Daarnaast spelen ook de tijdsdruk en het niet gebruik mogen maken van een rekenmachine een belangrijke rol. Dit impliceert dat de kennis van de leerstof niet latent, maar wel zeer paraat aanwezig moet zijn. Snel kunnen werken zonder rekenfouten maken is de boodschap. Iets wat secundaire studenten niet gewoon zijn, want zij mogen meestal hun rekenmachine op school gebruiken.

Foute voorbereiding

De meeste leerlingen uit het secundair onderwijs studeren zeer gefragmenteerd: van trimester tot trimester. Ineens moeten er dan 42 semesters leerstof tegelijk gestudeerd en verwerkt worden. Geen makkelijke overgang. Voorbereiding is dan ook cruciaal, liefst een jaar op voorhand. Idealiter kunnen de 5e jaar secundair studenten in hun school extra lessen volgen. Zit je al op de universiteit, dan kunnen de voorbereidingslessen aan de faculteiten je helpen. Let wel, deze lessen staan vaak laat op de agenda (vanaf februari of tijdens de paasvakantie) en bieden voor sommige studenten niet voldoende ondersteuning. Studenten krijgen een algemeen overzicht, gerichte hulp wordt meestal niet geboden. Heb je wel gerichte hulp nodig, wij kunnen je helpen!