Bergketen met eenzame weg zoals stress al eens kan voelen

Hoe ga je als student om met stress en faalangst?

School en studeren maken een groot deel uit van het leven van studenten. Voor de ene student gaat dit van een leien dakje, maar bij andere studenten kan dit al eens gepaard gaan met de nodige spanningen. Leerstof verwerken, oefeningen maken, de leerstof instuderen, taken, toetsen en examens voorbereiden, presentaties geven, … Het vraagt heel wat engagement, maar ook planning en organisatie, motivatie en discipline. De wil of nood om het goed te doen en/of om aan de verwachtingen van anderen (ouders, medestudenten, leerkrachten, …) te voldoen kan voor extra druk zorgen. Bij sommigen kan dit ertoe leiden dat ze stress ervaren en zich minder goed in hun vel voelen. Het studeren in z’n geheel kan dan een last zijn. Stress herkennen en aanpakken indien nodig is dan ook een must om te kunnen genieten van je studententijd.

Wat is stress?

Iedereen ervaart wel eens stress en dat is normaal. Het toont aan dat we iets graag goed willen doen, iets tot een goed einde willen brengen. Het gespannen gevoel dat we ervaren, zorgt ervoor dat we voldoende inspanning leveren om ons doel te bereiken of een goede prestatie neer te zetten. Het is dus best normaal en zelfs goed om af en toe een zekere mate van stress te ervaren. Zolang dit binnen proportie blijft, noemen we dit gezonde stress.

Soms kan het voorkomen dat we het in extreme mate ervaren. Deze ongezonde stress kan ervoor zorgen dat het niet meer lukt om goed te presteren, doelen niet meer bereikt worden en je je vaak slecht voelt.

Hoe herken je ongezonde stress?

Stress kan op verschillende manieren ervaren worden. Het kan tot uiting komen via lichamelijke klachten, zoals slaapproblemen, buikpijn, maagpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, je (letterlijk) niet kunnen ontspannen of je niet goed kunnen concentreren. Je merkt misschien ook op dat je anders denkt. Je hebt misschien last van piekeren, een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen en voelt angst om te falen. Daarnaast gedraag je je ook anders. Je hebt misschien last van extreem uitstelgedrag of net van te veel bezig zijn met je studies.

Klachten kunnen voorkomen tijdens de blok- of examenperiode, maar kunnen evengoed tijdens lesweken aanwezig zijn. Door al deze klachten kan je meestal niet meer efficiënt studeren. Het kan ook dat het je niet lukt om helder na te denken tijdens het afleggen van je examen. Wanneer gezonde stress overslaat naar ongezond is het tijd om hulp te zoeken.

Hoe pak je het aan? Wat kan je eraan doen?

Als je echt met dit probleem zit, kan je hiervoor externe begeleiding  inschakelen. Herken jij je in bovenstaand verhaal en wil je hier graag iets aan veranderen? Bij Rebus zijn er psychologen die samen met jou aan de slag willen gaan om je stress of faalangst te verminderen en je terug beter in je vel te doen voelen via een faalangsttraining. We gaan samen kijken naar je studieproces en je ideeën hierover en leren je verschillende nieuwe vaardigheden aan om beter om te gaan met stress.