Geneeskunde of tandarts studeren doe je zo

Slagen voor de toelatingsproef 2024 doe je zo!

Het toelatingsexamen arts/tandarts van 2023 is nog maar net achter de rug en toch zitten we al samen met onze studenten in volle voorbereiding voor 2024. Want wist je dat 300 uur voorbereiding het Olympische minimum is? Voor het eerst werd in 2023 ook het toelatingsexamen voor dierenarts georganiseerd. Rebus deelt in deze blog haar cruciale tips om te slagen voor de toelatingsproeven. 8 op de 10 Rebus-studenten rangschikten zich immers voor het toelatingsexamen arts/tandarts van 2022.

Wil je rangschikken voor het toelatingsexamen arts, tandarts of dierenarts 2024: Start je voorbereiding voor de toelatingsproef het jaar voordien

Het klinkt misschien wat overdreven, maar met 25 jaar ervaring durven we heel zeker stellen: de voorbereiding voor het ingangsexamen geneeskunde, tandheelkunde of diergeneeskunde 2024 begint vanaf augustus 2023. Waarom? Vier redenen:

  1. Er komt een enorm grote hoeveelheid leerstof samen in één examen van amper drie uur. Je hebt minimaal 300 uur nodig om alle leerstof te studeren en te beheersen. De combinatie met school en vrije tijd vereist een lange voorbereiding om dat allemaal goed in te plannen en op te frissen.
  1. Het geeft je de tijd om alles ook effectief te onthouden. Sommige studenten slagen op school door hun leerstof op korte tijd te blokken, maar van die ‘kennis’ blijft weinig tot niks over na een paar dagen of weken, laat staan jaren!
  1. Om niet verlamd te geraken door de twijfel en de tijdsdruk die de multiple-choice vragen teweegbrengen, moet je de leerstof zéér goed kennen en kunnen inoefenen. Dat laatste lukt je niet op een paar weken.
  1. Sinds 2018 is er maar één examenmoment meer, dus geen tweede kans. De toelatingsproef voor arts gaat in 2024 normaal gezien door op 2 juli en voor tandarts op 3 juli 2024. Het toelatingsexamen voor dierenarts gaat dan door op 4 juli, zo kan je aan alle drie de examens deelnemen.

Start met de gaten in je kennis

Het toelatingsexamen peilt naar je kennis van de wiskunde en de wetenschappen van het secundair onderwijs (2de en 3de graad). In het beste geval is daar iets van blijven hangen, maar er zal sowieso nog werk aan de winkel zijn. Door je planning op te bouwen aan de hand van de stukken leerstof die je nog niet kent, de zogenaamde hiaten, ga je efficiënt te werk en kom je op het einde niet voor verrassingen te staan. De Rebus hiatentest legt de hiaten en/of de ondergesneeuwde kennis bloot.

Studeren in drie fasen

Hoe moet je nu leren? In drie fasen: theorie herhalen, basisoefeningen maken en historische examenreeksen oplossen. Wij pakken dat als volgt aan:

Eerst gaan we samen de volledige leerstof overlopen voor de vier wetenschapsvakken (wiskunde, fyisca, scheikunde en biologie). Je studeert alle theoretische begrippen, definities, formules en rekenregels.

Daarna maak je basisoefeningen zodat je terug voldoende inzicht en rekenvaardigheid inwint om op het toelatingsexamen ook nieuwe vragen op te lossen.

Eens je alles goed en wel onder de knie hebt, toetsen we je kennis aan de hand van de historische examenvragen. Zonder wetenschappelijke rekenmachine en met een tijdslimiet, zoals op het echte examen!

Onze methode

Concept voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts/dierenarts

Onze blog

Wij volgen alle wijzigingen en veranderingen op de voet op. Wil je graag op de hoogte blijven? Volg onze blog!

Veel succes met je voorbereiding!!!

Auteur: Jan Bruwier – Algemeen verantwoordelijke Rebus Academy