Gebuisd voor het toelatingsexamen? Wat nu?

Niet gerangschikt voor het toelatingsexamen 2022, wat nu?

De hamvraag: wil ik verder met geneeskunde/tandheelkunde?

Je hebt de toelatingsproef 2022 afgelegd en je bent niet gerangschikt.. Een eerste indruk van wat je te wachten staat, heb je dus al. Een bijkomende troost ook: het toelatingsexamen blijft voor veel jongeren een moeilijke klip om te omzeilen, ook in 2022.

Het toelatingsexamen arts/tandarts was dit jaar niet moeilijker dan anders. Het was vrij evenwichtig samengesteld met de juiste verhouding qua moeilijkheidsgraad tussen het wetenschappelijk deel (kennis in Wetenschappen of KIW) en het namiddag gedeelte (Generieke competentie of GC). Een goed voorbereide student had, zonder tegenslag, een serieuze kans op slagen. We zijn dan ook zeer verheugd dat de REBUS studenten het opnieuw uitstekend deden dit jaar.

Maar we hebben de afgelopen periode zeer goed gemerkt dat veel studenten het bijzonder lastig hadden om zich post-corona gefocust voor te bereiden. Na twee moeilijke Covid-jaren was de drang om uit te breken zéér groot. Voorbereiding stond niet altijd op één. De impact op het algemeen resultaat (16 punten extra bij arts en 2 punten extra bij tandarts om een voldoende quota te bereiken) is groot.

Ben je niet geslaagd? Vraag je dan eerst af: wil ik hier echt mee verder? Als het antwoord nee is, spring dan met beide voeten in je nieuwe avontuur. Niet twijfelen. Als het antwoord ja is, dan ga je het toelatingsexamen volgend jaar opnieuw moeten afleggen. Je kan immers nooit rechtstreeks starten in de bachelor Geneeskunde of Tandheelkunde. De beste keuzes die je kan maken ter voorbereiding van je volgende toelatingsexamen, lichten we hieronder toe.

(P.s.: Ben je niet gerangschikt voor het toelatingsexamen maar weet je nog niet goed of je verder wil met geneeskunde? Kijk dan eens naar de oorzaak van je resultaat. Was het kennis, stress of misschien nog iets totaal anders? Dat antwoord kan je helpen kiezen. Blijf je vastzitten op die vraag? Misschien kunnen wij je helpen. Je kan ons altijd hier bereiken.)

Ja, ik wil graag arts of tandarts worden!

Proficiat! Je doel is gezet. Je kan er op verschillende manieren naartoe werken. We leggen je even het één en ander uit.

> Keuze 1: deeltijs of voltijds studeren

Rebus raadt ten sterkste aan om in het tweede semester de nadruk te leggen op je voorbereiding voor het toelatingsexamen!

Een voltijdse studierichting kiezen én je voorbereiden voor het toelatingsexamen is een erg zware opdracht. Je moet je niet alleen aanpassen aan het nieuwe systeem van de universiteit, je moet ook een enorme hoeveelheid leerstof verwerken. De kans op succes voor beiden is eerder beperkt.

Daarom adviseren we je om een deeltijds regime te kiezen. Kies voor minimaal 27 studiepunten, zodat je onder andere voor kinderbijslag en andere rechten als student in orde bent. Daarnaast is het slim om de klemtoon van die studiepunten in het eerste semester te leggen. Zo word je al ondergedompeld in de universitaire realiteit, leer je omgaan met grotere (complexere) hoeveelheden leerstof, doe je veel ervaring op en kan je kijken of het je bevalt. Vanaf februari ga je dan zoveel mogelijk focussen op het toelatingsexamen. Neem je tijd om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Enkel de goed voorbereide studenten slagen. Beter 1 maand teveel tijd dan 1 dag te weinig!

Ga hiervoor ook in overleg met je individuele studietraject begeleider van je gekozen studierichting. Sommige richtingen leggen voorwaarden op aan het minimum studiepunten- of vakkenpakket dat je dient op te nemen in het eerste en/of tweede semester.

Moet je dan wel grondig studeren voor die vakken van je “tijdelijke” richting? Ja! Ga er 100% voor en probeer voor alle vakken te slagen! Het boost je vertrouwen en je leert er enorm veel uit, zowel voor je studiehouding als voor de inhoud van je vakken.

> Keuze 2: je studierichting

Het allerbelangrijkste om te weten: er bestaat geen enkele studierichting die je goed voorbereidt op het toelatingsexamen arts/tandarts/dierenarts 2023. Hoezo? Het toelatingsexamen test je kennis van de 2de en 3de graad uit het secundair onderwijs en er bestaat nu eenmaal geen richting ‘secundair onderwijs’ aan de universiteit. Het spreekt voor zich dat een wetenschappelijke richting interessanter is met jouw doel voor ogen dan pakweg politieke wetenschappen. Maar, de perfecte voorbereiding is zeker ook niet biomedische wetenschappen, zoals soms in de pers of sociale media wordt gedeeld. Het is niet omdat je slaagt voor de vakken van biomedische wetenschappen dat je gemakkelijker zal gerangschikt worden voor het toelatingsexamen.

Als wij één studierichting zouden moeten kiezen, zou het farmaceutische wetenschappen kunnen zijn! In Leuven heb je in het eerste semester een programma van 31 studiepunten met o.a. de volgende vakken: fysica, celbiologie, algemene scheikunde en organische scheikunde. Een perfect semester om ervaring op te doen. Maar even goed kan je kiezen voor bio-ingenieur, bio-chemie, biologie, biomedische wetenschappen, etc… Bachelor in de Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie is ook een goede keuze want het staat zeer dicht bij het menselijk lichaam (en dus ook bij geneeskunde) en fysica en bio-mechanica, scheikunde, statistiek en anatomie komen er aan bod. Zoals hierboven reeds aangegeven: overleg ook met je individuele studietraject begeleider van je gekozen studierichting!

Het belangrijkste is dat je achter je keuze staat, gemotiveerd bent, en er alles aan doet om te slagen in het eerste semester!

Moet ik studeren voor vrijstellingen?

Studeren voor vrijstellingen is geen absolute must”. Eenmaal je in de richting geneeskunde of tandheelkunde belandt, heb je statistisch gezien meer dan 90% slaagkans. Dus waarom zou je de kans op slagen voor het toelatingsexamen (31,9% voor arts en 17,8% voor tandarts in 2022) hypothekeren voor iets waar je achteraf meer dan 90% slaagkans hebt bij een normale studie-inzet.

Conclusie

Als je niet gerangschikt bent voor het toelatingsexamen 2022, moet je een aantal belangrijke keuzes maken. Wil je echt (tand)arts worden, geef dan prioriteit aan het ingangsexamen en maak realistische keuzes. Ga voor een deeltijds regime van minstens 27 studiepunten maar ook niet al te veel meer. Probeer zoveel mogelijk vakken in het eerste semester af te leggen, en kies liefst voor een wetenschappelijke richting indien je geen duidelijk plan B hebt. En vooral: bereid je zéér goed voor! Wist je dat je minstens 300 uur nodig hebt om alle leerstof te beheersen? Tips over de voorbereiding van een toelatingsexamen vind je hier. Wil je je samen met ons voorbereiden, klik dan door naar alle info over aanpak en inschrijven.

Auteur: Jan Bruwier – Algemeen verantwoordelijke Rebus