Huiswerk

Leren leren: 5 stappen om de leerstof goed te memoriseren

Het tweede semester is alweer even aan de gang. Misschien is het nog niet helemaal merkbaar omdat ‘de-begin-van-het-semester-stemming’ nog overal rond gonst, maar het is wel degelijk begonnen.

Ben je nog niet uit de startblokken geschoten? Dan is het stilaan tijd voor een eerste wake-up call. Hoog tijd dus om die berg nieuwe boeken van onder het eerste laagje stof te halen. Toegegeven, de grote hoeveelheid leerstof is niet niks. Daarom is het belangrijk om verstandig aan de slag te gaan, zodat je in een mum van tijd weer helemaal mee bent. Onze tips helpen je op weg!

First things first: begin bij het begin

Starten doe je met het maken van een to-do lijst. Hier schrijf je voor elk vak tot waar de leerstof in de colleges behandeld werd. Verder check je of er bijkomende taken of opdrachten zijn die je misschien wat uit het oog verloren bent.

Noteer ook welk soort examen je mag verwachten. Op die manier heb je een mooi overzicht dat je nadien wekelijks kan aanvullen. Deze werkwijze lijkt een beetje op ‘smartschool’ of je agenda in het middelbaar. Dankzij deze methode krijg je rust in je hoofd en kan je beter inschatten hoever je al dan niet achterloopt.

Tip 2: ken je prioriteiten!

Een oersaai vak, een verschrikkelijk dik theorieboek, moeilijke leerstof, een prof die écht niet leuk is, … Het zit niet altijd mee! Daardoor hebben we al wel eens de neiging om een vak links te laten liggen. Trap niet in die val, en geef dit soort vakken net voorrang. Voor je het weet resulteert uitstelgedrag in tijdstekort, en dat willen we natuurlijk vermijden!

Nu je nog niet in de blokperiode zit, kan je de tijd nemen om de leerstof rustig te verwerken en vragen te stellen indien nodig. Hoe lastiger het vak, hoe meer tijd je er immers aan zal moeten besteden. Gebruik dus de tijd die je nu nog hebt. Het zal nadien alleen maar makkelijker worden om dat vervelende vak onder de knie te krijgen!

Tip 3: lezen ≠ leren

Leerstof ‘herkennen’ op een examen is niet voldoende om te slagen. Je moet de materie actief kennen. Verbanden leggen, probleemoplossend denken en leerstof toepassen is wat er van jou verwacht zal worden. Net daarom moet je de leerstof grondig beheersen en is ‘een paar keer goed lezen’ niet voldoende.

Bovendien wordt er in het hoger onderwijs van jou verwacht dat je dit zelf doet. Komt een bepaald stuk leerstof aan bod tijdens een college, dan wordt deze door docenten als gekend beschouwd. Er worden nadien geen momenten meer ingelast om te checken of je mee bent met wat de docent heeft verteld. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Dat betekent dat je vaak en intensief met je cursussen moet bezig zijn en zelf toetsmomenten moet inlassen.

Maar hoe doe je dat? Neem de leerstof heel grondig door, van begin tot eind. Door hier en daar een stukje te lezen, ga je het grote geheel niet zien. Stel jezelf vragen, begrijp je wat er staat? Wat is de bedoeling en kan je het zelf opnieuw vertellen? Dat is ten slotte de bedoeling op een examen. Jij moet grondig aan een docent kunnen uitleggen wat je in zijn vak hebt geleerd.

Tip 4: beter vandaag dan morgen

Zorg voor structuur en regelmaat. Als je begint met studeren, begin dan ook echt. Een uurtje efficiënt werken levert meer op dan een namiddag aanmodderen achter je bureau. Natuurlijk heb je ook een sociaal leven, maar trap niet in de valkuilen van tussenuren, snipperuren en lummeluren. Voor je het weet heb je een hoop tijd verprutst zonder echt te beginnen.

Lege uren in je dag kan je makkelijk opvullen met nuttige dingen: aantekeningen van de vorige les bekijken, voorbereidingen maken voor je les van morgen, … Er zijn talloze kleine dingen die snel gedaan zijn en toch het verschil kunnen maken. Lukt het niet de dag zelf, haal het dan op een ander moment in. Komt er onverwacht iets tussen, probeer het dan nadien toch nog te verwerken. Achteraf ga je eens zo blij zijn met wat je reeds gepresteerd hebt!

Tip 5: herhaal, herhaal, herhaal

Leren doe je vooral door te begrijpen en door te herhalen. Vandaar deze gouden tip: herhaal, herhaal, herhaal! Hoe vaak heb je ooit je maaltafels en de onregelmatige Franse werkwoorden moeten herhalen? Dat ging ook niet vanzelf de eerste keer. Moeilijke leerstof, kleine details, … Je zal ze regelmatig opnieuw moeten bekijken alvorens je helemaal onder de knie hebt.

Heb daarom geduld en spring niet door je cursus van de voorkant naar achterkant, maar neem de tijd om terug te bladeren en om dingen opnieuw op te zoeken. Zo kan je ook makkelijker verbanden in de leerstof leggen.

En tot slot een laatste tip. Worden er proefexamens georganiseerd voor sommige vakken? Doe dan zeker mee! Ook als je eigenlijk nog niet gestudeerd hebt en nog moet beginnen. Je hebt niets te verliezen, maar je krijg wel de kans om te kijken wat je mag verwachten. En waarom zou je zo’n gelegenheid laten schieten? Doen dus!

Ondervind je problemen met het verwerken van leerstof? Wij helpen je graag een goede leermethode ontwikkelen. > Lees hier hoe we je kunnen helpen.