Gebuisd voor het toelatingsexamen 2019? Frustrerend. Ook bij ons stromen de frustraties en vragen binnen. Daarom antwoorden we in deze blog op de meest voorkomende vraag: wat moet ik nu doen?
De hamvraag: wil ik verder met geneeskunde?
Je hebt de toelatingsproef afgelegd. Een eerste indruk van wat je te wachten staat, heb je dus al. Een bijkomende troost ook: het toelatingsexamen blijft voor veel jongeren een moeilijke klip om te omzeilen. Toch was de editie van 2019 niet echt moeilijk, zelfs een van de gemakkelijkste edities ooit.
Nu moet je je afvragen: wil ik hier echt mee verder? Als het antwoord nee is, spring dan met beide voeten in je nieuwe avontuur. Niet twijfelen. Als het antwoord ja is, dan ga je het toelatingsexamen volgend jaar opnieuw afleggen. Je kan immers nooit rechtstreeks starten in de bachelor Geneeskunde of Tandheelkunde. De beste keuzes die je kan maken ter voorbereiding van je volgende toelatingsexamen, lichten we hieronder toe.
(P.s.: Ben je gebuisd voor het toelatingsexamen maar weet je nog niet goed of je verder wil met geneeskunde? Kijk dan eens naar de oorzaak van je buis. Was het kennis, stress of misschien nog iets totaal anders? Dat antwoord kan je helpen kiezen. Blijf je vastzitten op die vraag? Misschien kunnen wij je helpen. Je kan ons altijd hier bereiken.)
Ja, ik wil graag arts of tandarts worden!
Proficiat! Je doel is gezet. Je kan er op verschillende manieren naartoe werken. We leggen je even het een en ander uit.
> Keuze 1: deeltijs of voltijds studeren
Een voltijdse studierichting kiezen én je voorbereiden voor het toelatingsexamen is een erg zware opdracht. Je moet je niet alleen aanpassen aan het nieuwe systeem van de universiteit, je moet ook een enorme hoeveelheid leerstof verwerken. De kans op succes voor beiden is zeer klein.
Daarom adviseren we je om een deeltijds regime te kiezen. Kies voor minimaal 27 studiepunten, zodat je onder andere voor kinderbijslag en andere rechten als student in orde bent. Daarnaast is het slim om de klemtoon van die studiepunten in het eerste semester te leggen. Zo wordt je al ondergedompeld in de universitaire realiteit, leer je omgaan met grotere (complexere) hoeveelheden leerstof, doe je veel ervaring op en kan je kijken of het je bevalt. Vanaf februari ga je dan zoveel mogelijk focussen op het toelatingsexamen. Neem je tijd om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Enkel de goed voorbereide studenten slagen. Beter 1 maand teveel tijd dan 1 dag te weinig!
Ga hiervoor ook in overleg met de individuele studiebegeleider van je gekozen studierichting. Sommige richtingen leggen voorwaarden op aan het minimum studiepunten- of vakkenpakket dat je dient op te nemen in het tweede semester.
Moet je dan wel grondig studeren voor die vakken van je “tijdelijke” richting? Ja! Ga er 100% voor en probeer voor alle vakken te slagen! Het boost je vertrouwen en je leert er enorm veel uit, zowel voor je studiehouding als voor de inhoud van je vakken.
> Keuze 2: je studierichting
Het allerbelangrijkste om te weten: er bestaat geen enkele studierichting die je goed voorbereidt op het toelatingsexamen. Hoezo? Het toelatingsexamen test je kennis van de 2de en 3de graad uit het secundair onderwijs en er bestaat nu eenmaal geen richting ‘secundair onderwijs’ aan de universiteit. Het spreekt voor zich dat een wetenschappelijke richting interessanter is met jouw doel voor ogen dan pakweg politieke wetenschappen.
Als wij er een zouden kiezen, zou het farmaceutische wetenschappen zijn! In Leuven heb je in het eerste semester een programma van 28 studiepunten met volgende vakken: fysica, celbiologie, algemene scheikunde en organische scheikunde. Een perfect semester om ervaring op te doen. Maar even goed kan je kiezen voor bio-ingenieur, kiné, biologie, biomedische wetenschappen, etc… Bachelor in de Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie is ook een goeie keuze want het staat zeer dicht bij het menselijk lichaam (en dus ook bij geneeskunde) en fysica en bio-mechanica, scheikunde, statistiek en anatomie komen er aan bod. Zoals hierboven reeds aangegeven: overleg ook met je individuele studiebegeleider van je gekozen studierichting!
Belangrijkste is dat je achter je keuze staat, gemotiveerd bent, en er alles aan doet om te slagen in het eerste semester!
Moet ik studeren voor vrijstellingen?
Studeren voor vrijstellingen heeft weinig zin. Eenmaal je in de richting geneeskunde of tandheelkunde belandt, heb je statistisch gezien meer dan 90% slaagkans. Dus waarom zou je de kans op slagen voor het toelatingsexamen (21,9% in 2019) hypothekeren voor iets waar je achteraf meer dan 90% slaagkans hebt bij normale een studie-inzet.
Conclusie
Als je gebuisd bent voor het toelatingsexamen, moet je een aantal belangrijke keuzes maken. Wil je echt (tand)arts worden, geef dan prioriteit aan het ingangsexamen en maak realistische keuzes. Ga voor een deeltijds regime van minstens 27 studiepunten maar ook niet al teveel meer. Probeer zoveel mogelijk vakken in het eerste semester af te leggen, en kies liefst voor een wetenschappelijke richting indien je geen duidelijk plan B hebt. En vooral: bereid je zeer goed voor! Wist je dat je minstens 300 uur nodig hebt om alle leerstof te beheersen? Tips over de voorbereiding van een toelatingsexamen vind je hier. Wil je je samen met ons voorbereiden, klik dan door naar alle info over aanpak en inschrijven.