Blog leren leren

Het belang van Leren Leren

We kunnen uren achter onze boeken zitten, maar dat wilt niet zeggen dat we alles kennen. Bij Rebus leer je tijdens het traject ‘leren leren’ dat studeren veel meer is dan van buiten blokken. Ik geef in deze blog alvast wat tips om jullie op weg te helpen!

1. Breng je notities op orde

De eerste stap, rust vinden in de chaos, houdt in dat we onze notities, handboeken, … op orde brengen. Breng paginanummers aan en steek per vak je notities samen. Hiervoor kan je een kaftje gebruiken. Zo vind je alles terug als je moet leren of een opdracht moet maken.

Zorg voor duidelijke titels. Je kan hiervoor met kleuren werken. Bijvoorbeeld:

H1.Belang van leren leren

1.1 Breng je notities op orde

1.1.1 Paginanummers & kaft

1.1.2 Kleuren

Zoals je ziet krijgen de hoofdstukken en de tussentitels andere kleuren. Je kan er ook voor kiezen om dit op jouw manier te doen.

Heb je ook een handboek? Noteer dan ook de paginanummers bij de titels.

Noteer deze titels ook in een inhoudsopgave en zet er de paginanummers van zowel je notities als je handboek bij. Dit zal je helpen om de juiste leerstof terug te vinden en het overzicht te behouden.

2. Planning

Stel vaste studiemomenten op. Zo weet je wanneer je gaat werken en behoud je je vrije tijd.

Wanneer je opdrachten of taken krijgt, schat je best de nodige tijd in. Zo kan je dit in je planning vastleggen en weet je ook hoeveel tijd je nog vrij hebt in je vaste studiemomenten voor andere opdrachten.

Plan ook pauze in! Na x aantal tijd verslapt je concentratie. Je kan beter enkele korte pauzes nemen dan aan een stuk doorwerken. Zo gaat het werken vlotter en onthoud je ook beter.

3. Leren

Efficiënt leren ≠ langer leren.

Wanneer je je houdt aan je planning hoef je niet langer te leren dan nodig is. Zo creëer je extra vrije tijd. Wat wel noodzakelijk is, is efficiënte leerstrategieën.

Ik geef je alvast enkele strategieën mee:

  • Stel vragen op bij de leerstof alsof het een toets is.
  • Bij lange teksten: fluoriseer de kernwoorden, onderlijn de uitleg. Zo voorkom je dat je cursus een kleurboek wordt en behoud je het overzicht.
  • Maak een “spiekbriefje”: noteer de kern van elk hoofdstuk op een post-it. Dit kan je vanbuiten leren en noteren op een toets.
  • Maak een definitielijst/ formularium. Zo vind je snel alles terug.
  • Spreid je leer momenten. Je kan beter een paar dagen na elkaar 15 minuten oefenen dan 1 keer 1 uur. Daarom is plannen nodig!

In conclusie

Wanneer je goede notities maakt in de les, helpt dat je met plannen. Als je je aan je planning houdt, hoef je niet langer te studeren dan nodig en behoud je vrije tijd. Als je efficiënt leert, onthoud je beter zonder langer aan je boeken te zitten.

Veel succes!

Auteur: Caitlin Luypaerts – studiecoach Rebus Studiebegeleiding