Eén van de moeilijkste keuzes die ik moest maken, was wat te studeren na het middelbaar onderwijs. De kwestie lijkt nog lastiger anno 2021. De coronacrisis maakte fysieke infobeurzen moeilijker. Daarom bij deze drie tips voor achttienjarigen en hun ouders.
Schoolverlatersonderzoek
Eerste tip: lees het schoolverlatersonderzoek van de VDAB. Dat geeft aan met welke richtingen je vlot aan een baan raakt. Aan de universiteit zijn dit de richtingen met de laagste kans (1% of minder) om nog werkloos te zijn een jaar na afstuderen: tandheelkunde, geneeskunde, bewegings- en revalidatiewetenschappen, diergeneeskunde en industriële wetenschappen. Vooral zorgrichtingen dus. Hetzelfde beeld aan de hogeschool. De beste jobkansen bieden medische beeldvorming, optiek en optometrie, orthopedie en verpleegkunde, naast houttechnologie. Opgedeeld in drie grote blokken lopen afgestudeerden uit zorgrichtingen het laagste risico op langdurige werkloosheid, gevolgd door de STEM-richtingen en pas dan de andere richtingen. Het staat bovendien in de sterren geschreven dat zorg en STEM het goed zullen blijven doen, door de vergrijzing en de technologische (r)evolutie. Wat zijn dan de richtingen waarna de kans op werkloosheid hoger is? In één woord: kunst. De top-3 van richtingen aan hogeschool én universiteit met de hoogste werkloosheid komen telkens uit die sector. In sommige richtingen is 1 op 5 nog werkzoekend een jaar na het schoolverlaten. Doen het ook minder goed: journalistiek, politieke en sociale wetenschappen en taal- en letterkunde.
Een job of een leuke job?
Bij twijfel dus maar beter een zorg- of STEM-richting nemen? Dat is niet het volledige verhaal. Een diploma is niet enkel het toegangsticket tot een job, het moet het toegangsticket zijn tot een job die je graag doet. En dus kies je maar beter een richting die je écht interesseert. Ik heb me daar indertijd aan mispakt. Mijn eerste diploma is dat van burgerlijk ingenieur. Echter, wiskunde en wetenschappen toepassen om technische problemen op te lossen, het heeft me nooit écht gebeten. Als ik op voorhand door cursussen had gebladerd, had ik dat geweten. Dat raad ik dus sterk aan.
De SIMON-test
Mijn laatste tip is: gebruik de SIMON-test. Deze onlinetool vraagt naar je interesses, waarna je een overzicht krijgt van opleidingen die echt bij je aansluiten. De test is ontwikkeld door wetenschappers, met belastinggeld. Dus waarom zou je deze niet gebruiken?
Auteur: Jan Bruwier – Algemeen verantwoordelijke Rebus