Assertiviteitstraining

Assertiviteitstraining is er voor mensen die subassertief zijn: ze zijn verlegen, durven niet goed opkomen voor hun rechten, denken vaak dat andere mensen het beter weten en voelen zich minderwaardig. Ze durven niet weigeren als iemand hen iets vraagt en ze vinden het zelf moeilijk iemand te vragen iets voor hen te doen.

Complimenten geven aan anderen is moeilijk en als ze er zelf krijgen, weten ze dikwijls niet hoe ze zich moeten gedragen. Ze zetten hun eigen belangen gemakkelijk opzij en vinden het meestal belangrijker om het anderen naar hun zin te maken. Conflicten gaan ze zo veel mogelijk uit de weg. Ze houden vaak hun mond en zijn geneigd zich onderdanig te gedragen. Ze praten regelmatig met anderen mee, terwijl ze er zelf een andere mening op nahouden.

Thema’s assertiviteitstraining

Wij bieden je een mogelijke oplossing met onze assertiviteitstraining. Hierbij trainen we de nodige vaardigheden om je beter te kunnen handhaven in sociale relaties. In specifieke sessies komen volgende thema’s aan bod:

  • Kennismaken
  • Small talk
  • Luisteren
  • Lichaamshouding / taal
  • Iets vragen
  • Iets weigeren, nee zeggen
  • Voor zichzelf opkomen
  • Complimenten geven en krijgen
  • Kritiek geven en krijgen
  • Ik-boodschappen geven
  • Gevoelens uiten
  • Vrienden maken
  • Gevoelens herkennen, verwoorden, uitbeelden
  • Luisteren naar elkaar

Sociale vaardigheden

Een belangrijk luik binnen de assertiviteitstraining is het aanleren van sociale vaardigheden. Dat klinkt zwaarder dan het is. Wanneer we het hebben over sociale vaardigheden, slaat dit op wat we doen en zeggen in contact met anderen. Dit verloopt niet bij iedereen even vlot en het kan zich op allerhande manieren uiten: verlegenheid, sociale angst, agressiviteit, pesterijen…

Binnen een cursus assertiviteit trainen we dan ook de kunst om op een goede manier om te gaan met elkaar, ook in moeilijke situaties. Zo zal je sterker in je schoenen staan in contacten met anderen. Onze ervaren psycholoog traint zowel je elementaire, als gevorderde sociale vaardigheden.

Werkwijze

Voorafgaand aan de training vindt steeds een intakegesprek plaats. We willen namelijk eerst zien of het antwoord voor je probleem wel degelijk een assertiviteitstraining is. In sommige gevallen zal onze psycholoog ook een aantal diagnostische testen afnemen. Wij vinden het immers belangrijk om op maat te werken van iedere deelnemer.

Een standaardtraining bestaat doorgaans uit een totaal van 8 uur, meestal verspreid over een vijf- tot zevental sessies. De assertiviteitstraining kan zowel individueel als in teamverband georganiseerd worden. Afhankelijk van de aanvragen worden groepjes opgesteld van 4 tot 6 personen. We proberen hier steeds op zoek te gaan naar de juiste mix van leeftijd en achtergrond.

De cursus staat open voor alle leeftijden, iedereen tussen 7 en 77 jaar is welkom. Iedere sessie vertrekt vanuit een korte theoretische uitleg. Een assertieve houding en sociale vaardigheden krijg je pas door ze veel in te zetten. Daarom zullen we vooral veel oefenen en echte situaties naspelen. Na elke sessie zal je ook telkens een huiswerkopdracht krijgen, die dan de volgende keer wordt geëvalueerd.

Lesgevers

De trainingen assertiviteit worden gegeven door ervaren Rebus coaches onder leiding van onze huispsychologe Saskia.

Stress of faalangst?

Subassertief zijn, kan gepaard gaan met andere problemen zoals stress of faalangst. Kan je ook daar hulp mee gebruiken denk je? Neem eens een kijkje op onze webpagina over stresstraining of faalangstraining.

Interesse in deze opleiding?

Vul onderstaand formulier in en wij helpen je meteen verder!

    Waar wil je dit volgen?

    Vraag en antwoord


    Deze training wordt in kleine groepjes gegeven, maar wordt voorafgegaan door een individueel intakegesprek. In dat gesprek gaan we eerst na wat jouw specifieke problemen zijn in verband met assertiviteit. In de eigenlijke training wordt in kleine groepjes gewerkt om zo met andere cursisten aan je assertiviteit en/of sociale vaardigheden te werken.

    Getuigenissen


    This page is having a slideshow that uses Javascript. Your browser either doesn't support Javascript or you have it turned off. To see this page as it is meant to appear please use a Javascript enabled browser.