Toelatingsexamen dierenarts voor studenten uit Nederland

Wil je als Nederlandse student inschrijven in de Bachelor Diergeneeskunde aan een Vlaamse universiteit? Vanaf academiejaar 2023-2024 wordt ook in Vlaanderen een toelatingsproef georganiseerd waarvoor je moet slagen om aan de studie te kunnen beginnen. Lees hier hoe je met de persoonlijke studiebegeleiding van Rebus je slaagkansen kan maximaliseren!
Diergeneeskunde studeren in Nederland: hoe zit dat?

In Nederland wordt de opleiding Diergeneeskunde enkel aangeboden door de Universiteit van Utrecht. Daarbovenop is het een opleiding met numerus fixus, wat betekent dat de plaatsen beperkt zijn. Sinds 2017 wordt niet meer gewerkt met een lotingsysteem, maar wordt via een decentrale selectieprocedure bepaald welke studenten aan de opleiding mogen starten. De selectiecriteria worden getoetst op de zogenaamde selectiedag aan de hand van 1) een kennistoets, 2) een kritisch redeneren toets, 3) een persoonlijkheidstest.

Waarom in België studeren om dierenarts te worden?

De bacheloropleiding Diergeneeskunde wordt zowel door UAntwerpen als UGent aangeboden, waarna het masterdiploma enkel aan de UGent kan worden gehaald. De Faculteit Diergeneeskunde van de UGent staat wereldwijd zeer hoog aangeschreven. Zo stond ze in 2021 voor de vijfde keer op rij op nummer 1 in de Shanghai-ranglijst, die faculteiten rangschikt op basis van wetenschappelijk onderzoek.

De opleiding biedt een zeer brede wetenschappelijke basis aan, waarop wordt verder gebouwd met kennis uit uiteenlopende vakgebieden zoals anatomie, fysiologie, microbiologie, farmacologie, volksgezondheid, ziekteleer, etc. Daarnaast wordt enorm ingezet op praktische vaardigheden, zowel in de kliniekomgeving in Merelbeke als tijdens stages bij externe dierenartsen.

Met het fel gegeerde Belgisch dierenartsendiploma kan je niet enkel in België, maar in heel de Europese Unie aan de slag. Gezien de veelzijdigheid van het diploma bestaan naast de praktijk ook tal van andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt: wetenschappelijk onderzoek, onderwijs, industrie etc..

Nog een reden om de studie diergeneeskunde in België aan te vatten is dat studeren in België veel goedkoper is dan in Nederland. Je studiefinanciering mag je trouwens ook meenemen naar het buitenland.

Door je ook in te schrijven voor het toelatingsexamen dierenarts in Vlaanderen vergroot je je kans om aan de studie te kunnen starten!

Diergeneeskunde studeren in Vlaanderen: toelatingsvoorwaarden

Vanaf 2023-2024 moet je in Vlaanderen na het afleggen van een toelatingsexamen gunstig gerangschikt worden om aan de opleiding te kunnen starten. Ook in Vlaanderen zal gewerkt worden met een numerus fixus: enkel de beste 240 studenten (startquotum 2024) worden geselecteerd. De toelatingsexamens gaan elk jaar begin juli door. In 2025 is dat normaal gezien de eerste donderdag van juli voor dierenarts, op 3 juli. De toelatingsexamens worden digitaal en decentraal georganiseerd op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. In december maakt de examencommissie alle info over het toelatingsexamen van 2025 bekend (de data van de ingangsexamens, de startquotums, het leerstofoverzicht,…).

Wil je je last minute voorbereiden op het toelatingsexamen van 2024? We kunnen nog een minimum aan voorbereiding organiseren: het basispakket en een beperkt aantal individuele lessen zijn nog mogelijk.
Het toelatingsexamen gaat door op donderdag 4 juli 2024. Inschrijven kan vanaf 1 maart t.e.m. 15 mei. De resultaten van het toelatingsexamen worden bekend gemaakt op 15 juli 2024.

De toelatingsproef voor diergeneeskunde is gelijk aan dat van arts en tandarts. Ook dit examen bestaat uit twee onderdelen: (1) Wetenschappelijke kennis en inzicht in de vakken biologie, fysica, chemie en wiskunde van de tweede en derde graad van het algemeen secundair onderwijs. (2) Generieke competenties die van belang zijn voor toekomstige dierenartsen.

Om je kans op slagen voor het toelatingsexamen dierenarts te maximaliseren, begin je best zo vroeg mogelijk met je voorbereiding! Bij Rebus ben je aan het juiste adres voor individuele en gerichte studiebegeleiding naar aanloop van dit toelatingsexamen.

Bereid je goed voor op het toelatingsexamen 2025

Een doorgedreven en professionele studiebegeleiding helpt je oprecht bij het slagen voor het ingangsexamen. Onze leerkrachten kennen de kneepjes van het vak en kunnen specifiek inspelen op de problemen die je bij de leerstof ervaart. Studiebegeleiding voor het ingangsexamen is vanaf het begin van het schooljaar een zeer goed idee! Daarom rangschikten de voorbije jaren telkens tussen de 70% en 80% van onze studenten. In 2023 rangschikten zelfs 89,3% van onze studenten. Waanzinnig veel! Maar ook weer niet, want er werden meer dan 300 extra studenten toegelaten voor de opleiding geneeskunde. De Rebus student is dan ook de best opgeleide student die deelneemt aan het toelatingsexamen arts/tandarts/dierenarts. 

Persoonlijke studiebegeleiding op maat

Aanpak gebaseerd op meer dan 25 jaar ervaring
Bij Rebus Studiebegeleiding ben je zeker van een bewezen aanpak: resultaten gebaseerd op traditie. We helpen studenten sinds 1997 slagen voor het ingangsexamen arts/tandarts en hebben dankzij die meer dan 25 jaar ervaring een zeer specifieke, professionele en doeltreffende aanpak ontwikkeld.

Persoonlijke begeleiding voor alle onderdelen van het examen
Onze begeleiding helpt je bij alle onderdelen van het toelatingsexamen, gefocust op wat jij specifiek nodig hebt. Alle lessen kunnen zowel (volledig) online als op locatie gevolgd worden. Wij volgen alle veranderingen en wijzigingen in vraagstelling op de voet op. 

Onze aanpak: eerst de kennistest
De  voorbereiding voor het ingangsexamen start bij Rebus met een ‘hiatentest’. Daarbij checken we je kennis van de leerstof en vissen we samen uit waar de gaten of de hiaten zich bevinden. Op die manier kunnen we je planning en programma persoonlijk opstellen om efficiënt te studeren.

De kennistest is opgebouwd uit de te kennen leerstof, met extra aandacht voor de belangrijkste onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de toelatingsexamens van de laatste 5 jaar.

Daarna het persoonlijk traject voor KIW (Kennis In Wetenschappen)
Na de kennistest bespreken we je resultaten en stellen we een persoonlijk en optimaal traject op. Bijzonder aan de Rebus aanpak is de combinatie van zelfstudie, individuele begeleiding en/of groepslessen, afhankelijk van wat je nodig hebt. Enkel door dit persoonlijk traject en de gecombineerde leervormen kun je je grondig en volledig voorbereiden. Wij zorgen voor het beste cursusmateriaal, inclusief aangepaste oefeningen en vragen uit eerdere examens. 

Overzicht Groepslessen toelatingsexamen 2025:

Deze lessen gaan door in groepjes van maximaal 25 personen. Voor de locatie in Leuven en Kortrijk opteren we voor een hybride leslokaal, waarbij studenten kunnen kiezen of ze de lessen online of klassikaal willen meevolgen. In Antwerpen en Gent is dat enkel klassikaal.

De precieze planning voor volgend schooljaar wordt op dit moment nog uitgewerkt, maar ziet er grotendeels uit als volgt: de groepslessen starten in het laatste weekend van september 2024 en lopen tot midden mei 2025. Er zijn verschillende reeksen op zaterdag, zondag en/of op woensdagnamiddag.

In het tweede semester starten de groepslessen midden februari. Deze gaan door in de hybride klaslokalen in Leuven en Gent.

Wiskunde: 5 lesdagen – 6 uur per dag: 30 uur in totaal
Fysica: 6 lesdagen – 6 uur per dag: 36 uur in totaal
Scheikunde: 5 lesdagen aan 6 uur per dag: 30 uur in totaal
Biologie: 4 lesdagen aan 6 uur per dag: 24 uur in totaal

Een beeld van hoe je voorbereidingstraject er bij Rebus uitziet, zie je in het onderstaande filmpje.

Specifieke begeleiding voor het GC-gedeelte (Generieke Competenties)
Het GC-gedeelte van het toelatingsexamen test je skills om snel informatie te verwerven en te verwerken. Om dat te checken krijg je op het ingangsexamen stilleesteksten (VAARDIG) voor je neus en moet je een communicatieproef (CLEAR) afwerken. Bij Rebus bereiden we je hier op voor door oefeningen te maken, veel achtergrondinfo te delen en casussen te bespreken. Elke arts, tandarts of dierenarts in spe krijgt persoonlijke feedback mét de juiste informatie voor zijn of haar traject.

Simulatietest voor KIW (kennis in de wetenschappen) en GC (Generieke Competenties)
Nadat alle lessen afgerond zijn organiseren we een nieuwe test voor zowel het KIW-gedeelte als voor het GC-gedeelte. Deze test wordt afgelegd in dezelfde examenomstandigheden als op het toelatingsexamen. Na deze test weet je als student heel goed waar je voornaamste prioriteiten moeten liggen in de laatste rechte lijn naar het ingangsexamen.

Sessie Examenstrategie en stressbeheersing
Bij Rebus focussen we gedurende het volledige traject op de multiple-choice strategie met giscorrectie. Tijdens deze sessie kort voor het toelatingsexamen geven we nog eens de belangrijkste tips mee.
De stress onder controle weten te houden op het toelatingsexamen is van groot belang. We reiken de studenten tools aan hoe ze de rust en kalmte kunnen bewaren.

Rebus Summerschool
Rebus organiseert elk jaar vanaf midden augustus een summerschool voor studenten die zich willen voorbereiden op het toelatingsexamen arts, tandarts of dierenarts. Tijdens deze zomercursus behandelen we in verschillende modules basisbegrippen en leerstof uit het 3e, 4e en 5e middelbaar. Lees er hier  alles over.

NIEUW: Schakeljaar wiskunde – wetenschappen
Wil je deelnemen aan het toelatingsexamen, maar heb je onvoldoende basis voor wiskunde en wetenschappen? Of ben je niet geslaagd voor het toelatingsexamen 2024 en heb je geen plan B? Vanaf het schooljaar 2023-2024 bieden wij een intensief dagprogramma wiskunde-wetenschappen aan dat specifiek ontworpen is voor afgestudeerden van de humaniora die een universitaire wetenschappelijke studie willen aanvatten of willen deelnemen aan het toelatingsexamen 2025. Lees er hier alles over.

Praktisch
Ben je 100% gemotiveerd voor een carrière als dierenarts, wil je met de allerbeste coaches werken in de aanloop naar je toelatingsproef? Neem contact met ons op of vul het formulier bovenaan deze pagina in. Tot binnenkort bij Rebus!

Meer info op onze blog
Om jullie op de hoogte te houden van alle nieuwtjes omtrent het toelatingsexamen dierenarts, gebruiken we onze blog.

> Blog Toelatingsexamen Diergeneeskunde

Meer informatie over het toelatingsexamen arts/tandarts
Meer informatie over onze begeleiding voor het toelatingsexamen arts/tandarts vind je hier.

Interesse in deze opleiding?

Vul onderstaand formulier in en wij helpen je meteen verder!

  Waar wil je dit volgen?

  Vraag en antwoord

  Onze begeleiding voor de ijjkingstoetsen gebeurt via de TAT academy en kan zowel op individuele basis als in groep worden gevolgd. Dit wordt vastgelegd tijdens het adviesgesprek met ouder(s) en student. Op die manier kunnen we optimaal inspelen op jouw specifieke situatie en beantwoorden wij jouw concrete noden en vragen.

  Getuigenissen


  This page is having a slideshow that uses Javascript. Your browser either doesn't support Javascript or you have it turned off. To see this page as it is meant to appear please use a Javascript enabled browser.

  Julienne
  Hallo, Ik wou U alleen even laten weten dat Nori goed geslaagd was voor fysica (13) en statistiek (14).Nogmaals hartelijk bedankt voor al de moeite die U gedaan heeft om deze lessen voor haar te regelen. Julienne, 1ste bachelor logopedie
  Laurent
  Ik wou bedanken voor de hulp! Mijn punten waren schitterend. Ik heb 15 voor statistiek, 12 voor productie en logistiek, 17 voor marketing,19 voor bedrijfsfinanciering en 14 voor BIS. Zou u dit kunnen doorsturen naar mijn repetitoren?Laurent, 2de bachelor Handelsingenieur
  Patricia
  Beste Jan,Ik wou nog, beter laat dan nooit, melden dat ik erdoor ben geraakt op mijn eerste jaar. Ik heb een 8 gehaald op statistiek en dat was genoeg...Ik kijk er alvast naar uit om nooit meer statistiek te hebben!Bedank Stefan voor mij! Patricia, 1ste bachelor communicatiewetenschappen
  Caroline
  Dag Filiep! Juist om te zeggen dat ik erdoor ben voor het examen BIS, ik heb een 11 behaald. Dus bedankt voor uw hulp! Groetjes, Caroline - 2de bachelor TEW
  Chloé VD
  Beste Paul en iedereen bij Rebus, mijn excuses dat ik deze mail maar zo laat kan sturen maar ik ben pas terug van vakantie met mijn vrijwilligerswerk. Ik ben blij jullie mee te kunnen delen dat ik geslaagd ben voor het toelatingsexamen!
  CarolineToelatingsexamen geneeskunde
  Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: IK BEN GESLAAGD!!!!!!!! Ik heb nog nooit zo hard gegild toen ik de resultaten zag! Drie maanden vakantie: ik kom eraan!Ik zou Rebus graag bedanken voor al de hulp.
  Vincent C.
  Mijn goede resultaat is zeker en vast mede te danken aan de uitstekende bijlessen...
  Elisa L.
  Ik heb in juni mijn bachelordiploma gehaald met onderscheiding. Ik wil je daarvoor nog eens bedanken want zonder de goede hulp en het vertrouwen van Rebus was mij dit zeker niet gelukt!
  Vincent VdB
  Leren leren heeft mij echt geholpen. Onderscheiding is het resultaat!