Schakeljaar toelatingsexamen
Wil jij je een jaar lang focussen op het toelatingsexamen voor arts, tandarts of dierenarts? Had je weinig wiskunde of wetenschappen in het middelbaar? Of heb je simpelweg geen plan B? Bereid je optimaal voor met Rebus.
Waarom kiezen voor het ‘schakeljaar toelatingsexamen’? Dé voorbereiding voor je toelatingsexamen
-
Je hebt geen plan b
Als je graag arts, tandarts of dierenarts wilt worden en je hebt geen duidelijk plan b – zoals farmacie, kinesitherapie of biomedische wetenschappen – dan is dit voorbereidingsjaar iets voor jou.
-
Je wilt een sterke basis
Stap voor stap herhaal je wiskunde, chemie, biologie en fysica van de 2de en 3de middelbare graad. Zo krijg je een sterke basis in alle vakken die je moet beheersen voor het toelatingsexamen.
-
Je gaat voor resultaat
Samen met de beste lesgevers haal je écht resultaat. In 2024 slaagden álle studenten van het voorbereidingsjaar voor het wetenschappelijk onderdeel van het toelatingsexamen.
Onze aanpak Een doelgericht traject
Hoe werkt ons schakeljaar toelatingsexamen? We leggen het je stap voor stap uit.

Stap 1 Hiatentest & training generieke competenties (GC)
Bij Rebus start je schakeljaar met een 'hiatentest'. Daarmee checken we je kennis en de gaten in je leerstof. Daarna bekijken we in een adviesgesprek of dit jaar goed bij je past.
Is het schakeljaar iets voor jou? Dan volgt een planningssessie, waarin we samen jouw persoonlijke studieplanning voor de komende maanden maken.
Omdat het GC-onderdeel op het toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts steeds belangrijker en pittiger wordt, starten we je de training hierop meteen. Zo heb je genoeg tijd om te oefenen.

Stap 2 Voorbereiding Wiskunde-Wetenschappen
We frissen de basisleerstof van wiskunde en wetenschappen volledig op in 25 weken (550 lesuren). Dit doen we met studieboeken uit de 2de en 3de graad secundair onderwijs, gericht op de leerstof die vereist is voor het toelatingsexamen.
Met huistaken en toetsen monitoren we je voortgang. Eind januari 2026 worden er ook examens afgenomen over alle behandelde leerstof, die we nadien bespreken met jou en je ouders.
De lessen duren van 29 september 2025 tot en met 1 mei 2026. Er zijn geen lessen tijdens de herfst-, kerst- en paasvakantie, en in de lesvrije week.
Zo ziet het programma eruit:
Wiskunde en Fysica: 8 uur/week les en 4 uur/week begeleide studie met oefeningen
Chemie en Biologie: 6 uur/week les en 4 uur/week begeleide studie met oefeningen
De lessen worden gegeven van 9:00 tot 16:00 op weekdagen (niet op woensdag) in Gent en Leuven. We beperken het aantal inschrijvingen tot maximaal 18 studenten.

Stap 3 Vervolmakingstraining toelatingsexamen
Terwijl je je wiskunde en wetenschappen opfrist, kan je vanaf maart 2026 ook ons groepslessen voor het toelatingsexamen volgen.
Dit traject richt zich specifiek op het examen, en wordt ook door andere studenten (secundair en universitair) gevolgd.
De lessen zijn gebaseerd op ons eigen cursusmateriaal, oefeningen en testexamens. Zo krijg je een dubbele voorbereiding: eerst verbeter je de basis, daarna bereid je je gericht voor op het toelatingsexamen 2026.
Veelgestelde vragen
We helpen je graag verder.
Waar gaan de lessen wiskunde over?
We richten ons op het herhalen en versterken van de wiskunde uit het 5de en 6de middelbaar.
In de analyse behandelen we een breed scala aan functies, zoals veeltermfuncties, rationale functies, irrationale functies en goniometrische functies. We bestuderen hun gedrag, waaronder nulwaarden, raaklijnen, extrema, buigpunten en andere aspecten. Ook leren we over afgeleiden en integralen.
Om met deze functies te kunnen werken, oefenen we op rekenen met o.a. machten, logaritmen, ongelijkheden, vierkantsvergelijkingen, parabolen en cirkels.
Verder bekijken we de basis van matrices en stelsels. Tot slot besteden we aandacht aan kansberekening en statistiek
Waar gaan de lessen fysica over?
Tijdens de lessen fysica herhalen we de leerstof van het 3de tot en met het 6de middelbaar. Het maakt niet uit hoeveel voorkennis je hebt; ons programma is speciaal ontwikkeld om je te helpen de belangrijkste concepten van fysica te begrijpen en toe te passen. We leggen een sterke basis en richten ons op de onderwerpen die belangrijk zijn voor het toelatingsexamen voor arts, tandarts en dierenarts.
De volgende thema’s nemen we onder de loep:
- Massadichtheid
- Optica: terugkaatsing, lichtbreking, lenzen
- Druk
- Gaswetten
- Warmteleer
- Elektriciteit en magnetisme
- Kernfysica
- Kinematica: ERB, EVRB, ECB, enz.
- Dynamica: krachtwerking, arbeid, energie, vermogen
- Trillingen en golven, inclusief geluid
Waar gaan de lessen chemie over?
Bij chemie werken we aan een stevige basis, met de focus op begrijpen, oefenen en inzicht krijgen. Zo zorgen we ervoor dat je goed voorbereid bent voor het toelatingsexamen.
We behandelen de volgende onderwerpen:
- Zuivere stoffen en mengsels
- Bouw en eigenschappen van atomen
- Chemische bindingen en roosters
- Naamgeving van anorganische en organische stofklassen
- Chemisch rekenen
- Polariteit en oplosbaarheid
- Atoom- en molecuulmodellen
- Intermoleculaire krachten
- Reactiesnelheid
- Thermodynamica
- Chemisch evenwicht
- Zuur-basereacties
- Redoxreacties
- Koolstofchemie: isomerie, reactietypes, enz.
Waar gaan de lessen biologie over?
Tijdens de biologielessen herhalen we de leerstof van de 2de en 3de graad. We richten ons vooral op de onderwerpen die belangrijk zijn voor het toelatingsexamen van arts, tandarts en dierenarts.
De volgende thema’s komen aan bod:
- Skelet- en bewegingsstelsel van de mens
- Zenuwstelsel
- Hormonaal stelsel
- De eukaryote cel:
- Bouw en functie van organellen en structuren
- Uitwisseling van stoffen tussen cel en milieu
- Stofwisseling
- Erfelijke informatie
- Celvermeerdering
- Voortplanting en vroege ontwikkeling
- Erfelijkheidsleer
- Immuniteit
- Biotechnologie
- Evolutieleer
Interesse in het schakeljaar toelatingsexamen?
Ervaringen van studenten en ouders
Is dit misschien ook iets voor jou?
Toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts
Wil je arts, tandarts of dierenarts worden? Maar kijk je op tegen het verplichte ingangsexamen? Slaag samen met Rebus voor het toelatingsexamen.
Zomerschool toelatingsexamen
Start je met een wetenschappelijke studie of wil je ruim op tijd beginnen voor het toelatingsexamen? Met onze zomercursus fris je je wiskunde, fysica, chemie en biologie perfect op.
Schakeljaar
Vul dit formulier in voor meer informatie!