Voorbereiding voor de ijkingstoetsen
Wil je je graag inschrijven voor een universitaire bacheloropleiding? Voor heel wat studies kan je vooraf deelnemen aan een ijkingstoets. Soms is die zelfs verplicht. Rebus helpt je om deze toets met succes af te leggen.
Waarom kiezen voor Rebus? Zelfverzekerd naar je ijkingstoets
-
Ruim 35 jaar ervaring
Bij Rebus ben je zeker van een effectieve en professionele voorbereiding voor je ijkingstoets. We zijn dan ook al even bezig: sinds 1997 helpen we studenten met veel persoonlijke aandacht vooruit.
-
Ervaren toplesgevers
Je wordt begeleid door straffe lesgevers die studenten klaarstomen voor de ijkingstoetsen. Door onze grote groep docenten is er altijd iemand die bij je behoeften en beschikbaarheden past.
-
Persoonlijke begeleiding
Bij Rebus word je voorbereid op alle onderdelen van de ijkingstoets, gefocust op jóúw noden. En altijd 100% up-to-date, want we volgen de wijzigingen nauwgezet op.
Onze aanpak Een doelgericht traject
Onze studiebegeleiding voor de ijkingstoetsen, hoe werkt die juist? We leggen het je stap voor stap uit.

Stap 1 Hiatentest
Bij Rebus start je voorbereiding voor de ijkingstoets met een 'hiatentest' voor wiskunde, fysica en/of scheikunde. Daarmee checken we je kennis en de gaten – ofwel de hiaten – in je leerstof.Â
De test is gebaseerd op de te kennen leerstof, met extra aandacht voor de belangrijkste onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de ijkingstoetsen van de laatste jaren.

Stap 2 Adviesgesprek & persoonlijk programma
Na de hiatentest bespreken we je resultaten en stellen we samen jouw persoonlijk programma en planning op.Â
Bij Rebus combineren we zelfstudie, individuele begeleiding en/of groepslessen, afhankelijk van je behoeften. Door die persoonlijke aanpak kan je je volledig en grondig voorbereiden.
Wij zorgen voor up-to-date cursusmateriaal, inclusief oefeningen en vragen uit eerdere ijkingstoetsen.

Stap 3 Groepslessen en/of individuele lessen
Klaar om erin te vliegen? Samen duiken we in de leerstof, in groep en/of 1-op-1.Â
Onze groepslessen voor wiskunde, fysica en chemie gaan door in groepjes van 10 tot 25 personen. Voor alle vakken zijn er meerdere reeksen. We werken interactief en zetten in op een sterke groepssfeer.Â
Bleek tijdens het adviesgesprek dat je individuele begeleiding nodig hebt? In deze lessen behandelt de lesgever elke sessie een onderdeel van de leerstof met jou. Er is veel aandacht voor inzicht en praktische oefeningen.

Stap 4 Continue opvolging
Bij de individuele lessen vult de lesgever na elke les een evaluatieformulier in. Samen met je ouders kijken we wat je hebt geleerd en wat je nog nodig hebt. Je ouders krijgen dit formulier via mail toegestuurd.
Wat is die ijkingstoets
Voor sommige opleidingen is een ijkingstoets verplicht, maar het resultaat is niet-bindend. Dit betekent dat je je altijd kan inschrijven voor de studie, ongeacht je score.
Afhankelijk van je resultaat, kan het zijn dat je van de universiteit een extra remediëringstraject moet volgen om je kennis bij te spijkeren.
Wij raden je dus aan om je goed voor te bereiden op je ijkingstoets, om zo’n remediëring – en extra werkdruk – tijdens je eerste jaar te vermijden.
Interesse in voorbereiding voor de ijkingstoetsen?
Vul het formulier onderaan de pagina in of neem contact op met een van onze locaties voor meer informatie.
FAQ Veelgestelde vragen
We helpen je graag verder.
Gebeurt deze begeleiding op individuele basis of in groep?
Onze begeleiding voor de ijkingstoetsen kan zowel individueel als in groep worden gevolgd. Dat wordt samen met jou en je ouder(s) vastgelegd in het adviesgesprek. Zo kunnen we goed inspelen op jouw specifieke situatie, en zorgen we ervoor dat we jouw persoonlijke behoeften en vragen beantwoorden.
Waar gaan de lessen door?
De lessen gaan door in Leuven, Gent of online.
Wie zijn de lesgevers?
Wij werken alleen met specialisten. Je kan erop vertrouwen dat je lesgever zich al heeft bewezen in de materie waarin die bijles geeft. Daarnaast zoeken we altijd naar de beste match tussen lesgever en student.
Op welk moment van de dag kan ik langskomen voor de lessen?
Je kan op ieder moment van de dag een bijles volgen: van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, door de week, of tijdens het weekend. Eerst kennismaken? Maak vooraf een afspraak.
Kunnen ouders zien wat er tijdens de bijlessen gebeurt?
Jazeker. Na elke individuele les vult de lesgever een online evaluatie in. Hierin schrijft de lesgever een kort verslag van de les en de prestaties van de student. Zowel ouders als studenten kunnen deze evaluaties altijd raadplegen.
Welke studierichtingen werken met een ijkingstoets?
Onder andere de volgende richtingen werken met een ijkingstoets:
- burgerlijk ingenieur
- industrieel ingenieur
- bio-ingenieur
- farmacie
- handelsingenieur
- biomedische wetenschappen
Klik hier voor een overzicht van alle ijkingstoetsen.
Wanneer vinden de ijkingstoetsen plaats?
De ijkingstoetsen worden gehouden op 30 juni en 23 augustus 2025, op verschillende locaties van de Vlaamse universiteiten.
Waar vind ik meer informatie over de ijkingstoetsen?
Voorbereiding op IJkingstoetsen
Vul dit formulier in voor meer informatie!