Minister van Onderwijs Hilde Crevits

Toelatingsexamen arts en tandarts 2018: wat verandert er?

Ben je van plan om deel te nemen aan het toelatingsexamen 2018? Noteer dan alvast in 3 juli (toelatingsexamen arts) en 4 juli (toelatingsproef tandarts) in je agenda. Wat verandert er nog? In deze blog lichten we de wijzigingen voor je toe.

Het doel van het toelatingsexamen is het aantal studenten beperken dat aan een opleiding geneeskunde of tandheelkunde start. Je moet dus slagen voor het ingangsexamen vooraleer je aan een van de twee studierichtingen mag beginnen. Maar aan die regel verandert er volgend jaar iets…

1. Geslaagd zijn, is misschien niet meer genoeg

Studenten die slagen voor het toelatingsexamen kunnen in het huidige systeem sowieso starten aan hun opleiding. Of er nu 20 of 2000 geslaagden zijn, het maakt eigenlijk geen verschil. Er is met andere woorden sprake van een numerus clausus: wie geslaagd is, wordt toegelaten tot de opleiding. Vanaf 2018 wordt deze werkwijze vervangen door een numerus fixus: op voorhand wordt bepaald hoeveel studenten na het toelatingsexamen aan de opleiding mogen beginnen. Je voorbereiden om de beste punten te behalen, en niet enkel te slagen, is dus de boodschap

Begin oktober 2017 is beslist om het aantal studenten als volgt vast te leggen: 1.102 studenten worden toegelaten voor de opleiding geneeskunde en 135 studenten voor de opleiding tandarts (in toaal dus 1.237 kandidaten). De 136ste student die aan de opleiding tandarts wil beginnen, kan dat dus niet meer! Ook al heeft hij of zij meer dan 50% van de punten behaald.

2. Geen tweede zit meer

Wie het in de eerste ronde niet haalde, kon tot nu zijn kans nog een tweede keer wagen in augustus. Vanaf volgend jaar is dat niet meer mogelijk, want er komt slechts ‘één zittijd’ van het toelatingsexamen 2018 om het dan zo te zeggen.

3. Aparte toelatingsexamens voor geneeskunde en tandheelkunde

Vandaag is er één toelatingsproef voor de twee richtingen. Ben je geslaagd, dan kies je voor geneeskunde of tandheelkunde. Omdat sommige studenten die initieel voor tandarts zouden kiezen, maar eenmaal geslaagd toch de richting geneeskunde kozen, wordt het toelatingsexamen vanaf volgend jaar opgesplitst. Een apart examen voor tandarts (4 juli 2018) en apart examen voor geneeskunde (3 juli 2018).

4. Datum van het toelatingsexamen

De exacte data van beide toegangsexamens in 2018 werden begin oktober door Minister van Onderwijs Crevits aangekondigd:

  • dinsdag 3 juli 2018 voor toelatingsexamen geneeskunde
  • woensdag 4 juli voor toelatingsproef tandarts

Uiterlijk op 1 augustus weten alle studenten of ze al dan niet worden toegelaten tot de richting geneeskunde of tandheelkunde. Ook de bezwaarprocedure wordt herzien zodat iedereen voor de start van het nieuwe academiejaar duidelijkheid heeft.

5. Nieuwe leerstof?

Ook inhoudelijk worden de proeven bijgestuurd. Het precieze leerstoflijstje is er nog niet, maar dat er andere competenties dan wetenschappelijke in de weegschaal worden gelegd bij het toelatingsexamen is duidelijk. Er zal in elk geval niet gekeken worden naar handvaardigheid bij kandidaat-tandartsen. Het onderdeel informatieverwerven en verwerken (IVV) neemt aan belang toe. Het definitieve leerstofoverzicht zal, zoals elk jaar, ten laatste in januari 2018 beschikbaar zijn.

Waar kan ik alles op de voet volgen?

Zodra er beslissingen worden genomen, zijn wij de eerste om die met je te delen en verder toe te lichten. Volg ons daarom zeker op Twitter en Facebook. Uiteraard kan je ook altijd op de officiële site van het toelatingsexamen terecht. Heb je nog een vraag over toelatingsexamen? Je kan ons altijd bellen (016204293) of mailen (info@rebus.be).

Conclusie

De eerste veranderingen zijn bevestigd. Deze aangekondigde veranderingen betekenen een extra belasting voor de laatstejaars secundaire studenten of de referentiegroep. Zij hebben minder tijd om zich specifiek te focussen op het toelatingsexamen en missen een tweede kans in augustus! De beste raad die we je kunnen geven is: studeer niet nipt genoeg om er door te zijn, maar verhoog je kans en ga voor het beste resultaat. Je hebt maar 1 kans volgend jaar. Vroeg genoeg beginnen (NU dus!) is de boodschap. Hoe je dat doet? Voorbereiden! De beste aanpak daarvoor lees je hier.