Examenformulier

Slagen voor het toelatingsexamen 2018 doe je zo

Het toelatingsexamen van 2017 is nog maar net achter de rug en toch zitten we al samen met onze studenten in volle voorbereiding voor 2018. Want wist je dat 300u voorbereiding het Olympische minimum is? Rebus deelt in deze blog haar cruciale tips om te slagen voor het toelatingsexamen.

Voorbereiding begint het jaar voordien

Het klinkt misschien wat overdreven, maar met 20 jaar ervaring durven we heel zeker stellen: de voorbereiding  voor het toelatingsexamen van 2018 begint vanaf september 2017. Waarom? Vier redenen:

  1. Er komt een geweldig grote hoeveelheid leerstof samen in het examen, waar je gemiddeld 300 uur voor nodig hebt om ze echt te beheersen. In combinatie met school en vrije tijd heb je dus een grote periode nodig om dat alles goed in te plannen en te studeren.
  2. Het geeft je de tijd om alles ook effectief te onthouden. Sommige studenten hebben het gehaald door alles op korte tijd te blokken, maar van die ‘kennis’ blijft weinig tot niks over na een paar dagen of weken, laat staan jaren!
  3. Om niet verlamd te geraken door de twijfel en de tijdsdruk die de multiple choice vragen teweeg brengen, moet je de leerstof zéér goed kennen en kunnen inoefenen. Dat laatste lukt je niet op een paar weken.
  4. Vanaf 2018 is er maar 1 examenmoment meer, dus geen tweede kans in augustus. Bijkomend heeft Minister Crevits reeds aangekondigd dat iedereen per 1 augustus moet weten of hij al dan niet kan starten in geneeskunde of tandheelkunde. De kans is dan ook groot dat de toelatingsproef ergens begin juli valt. Zeer kort na de eindexamens,  voor humaniora- en universiteitsstudenten, wat de noodzaak aan vroege voorbereiding nog belangrijker maakt.

Start met de gaten in je kennis

De toelatingsproef peilt naar je kennis van het secundair onderwijs (2de en 3de graad). In het beste geval is daar iets van blijven hangen, maar er zal sowieso nog werk aan de winkel zijn. Door je planning op te bouwen aan de hand van de stukken leerstof die je nog niet kent, de zogenaamde hiaten, ga je efficiënt te werk en kom je op het einde niet voor verrassingen te staan. Bij Rebus heet dat de hiatentest.

Studeren in drie fasen

Hoe moet je nu eigenlijk leren? Wel, in drie fasen eigenlijk. Therorie herhalen, basisoefeningen maken en historische examenreeksen oplossen. Wij pakken dat als volgt aan:

  1. Eerst gaan we samen de volledige leerstof overlopen voor de 4 wetenschapsvakken (wiskunde, fyisca, scheikunde en biologie). Je studeert alle theoretische begrippen, definities, formules en rekenregels.
  2. Daarna maak je basisoefeningen zodat je terug voldoende inzicht en rekenvaardigheid terugwint om op het toelatingsexamen ook nieuwe oefeningen te maken.
  3. Eens je alles goed en wel onder de knie hebt, toetsen we je kennis aan de hand van de historische examenvragen. Zonder rekenmachine en met een tijdslimiet, zoals op het echte examen!

Stel je vragen op ons forum

Rebus beheert een vragenforum voor het toelatingsexamen. Studenten stellen vragen en beantwoorden ze, onze lesgevers volgen alles op en springen te hulp als dat nodig is. Zo ben je zeker dat de antwoorden correct zijn. Iedereen kan op ons forum terecht, een account aanmaken is gratis. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er allerhande voorbeeldvragen (én correcte antwoorden) terug!

Hou rekening met de veranderingen in 2018!

De minister heeft voor het toegangsexamen van volgend jaar wijzigingen aangekondigd. Het parlement buigt zich nu over de goedkeuring ervan. Dat ze er dus komen, is zeer waarschijnlijk. Hou er rekening mee in je voorbereiding! Meer weten? Lees onze blog Toelatingsexamen 2018: wat verandert er?